9.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Fostul şef şi doi angajaţi ai unui penitenciar din vestul țării, cercetaţi pentru fraudarea instituţiei

Un raport al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei scoate la iveală nereguli grave în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Oradea. Printre ele se numără fraudarea bugetului de către directorul Marius Hliban. Acum, acesta, alături de alte două angajate, e cercetat de Parchetul Oradea pentru înşelăciune şi fals intelectual.

Peste 1 milion de ore suplimentare neplătite au adunat, din 2017 până în iunie 2019, angajaţii celor 45 penitenciare, centre de detenţie şi centre educative ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. În condiţiile în care organigramele gem de posturi de conducere, iar cele de execuţie sunt deficitare comparativ cu volumul de activitate, gardienii au şi desfăşurat mai multe proteste în cursul anului 2018, inclusiv în Oradea, cerând să le fie plătită munca în plus.

Mai puţin ştiut e că, în timp ce personalul operativ de aici a trebuit să lucreze şi în timpul liber pentru a asigura paza, supravegherea şi transportul deţinuţilor, fără a-şi primi banii pe cele 103.104 ore suplimentare din ianuarie 2017 până în februarie 2019, directorul şi-a însuşit bani nemeritaţi sub motiv că ar fi prestat ore suplimentare.

În mandatul directorului Marius Hliban, început la 1 mai 2017 şi încheiat pe 1 iunie 2019, unitatea a avut ocupată doar 69,79% din organigramă (51 din cele 65 posturi de ofiţeri şi doar 186 posturi din cele 275 de subofiţeri). În ce priveşte activitatea de evaluare a angajaţilor, în unele cazuri nu a fost făcută deloc sau a fost executată superficial, iar fişele de post nu au fost actualizate conform sarcinilor efectiv trasate. Membrii Comisiei pentru individualizarea pedepselor au clasificat eronat deţinuţi în categoria celor care „prezintă riscuri pentru siguranţa penitenciarului”, un ofiţer a folosit neregulamentar forţa împotriva unor deţinuţi, astfel că a trebuit mutat într-un alt sector de activitate, iar un condamnat a fost ţinut închis cu 3 zile mai mult după expirarea pedepsei deoarece angajaţii Serviciului de Evidenţă nu i-au socotit corect zilele executate din condamnare.

Directorul Marius Hliban a abuzat de funcţie pentru a-şi adăuga salariului generos (12.596 lei lunar, brut) sporuri sub pretextul că ar fi muncit peste program, când remuneraţia este de 75% peste cea obişnuită.

Între mai 2017 şi aprilie 2018, „exercitând cu rea credinţă prerogativele funcţiei”, directorul a strâns 255 ore suplimentare, încasând necuvenit suma de 6.277 lei. Culmea, directorului îi erau „contorizate” ore suplimentare chiar şi când era în concediu de odihnă! Inspectorii MJ au descoperit, de pildă, că „potrivit Deciziei de Zi pe Unitate nr. 107/09.06.2017 întocmită pentru zilele de 10, 11 şi 12 iunie 2017, directorul se afla în concediu de odihnă, iar în această perioadă unitatea a fost condusă de directorul adjunct, comisarul şef Lucian Ţîrţiu, dar figurează în Centralizatorul orelor suplimentare pentru data de 11 iunie”. Aceeaşi „reţetă” a fost repetată ulterior şi în zilele de 8 şi 22 octombrie, când Hliban era tot în concediu, iar la comandă se afla acelaşi Ţîrţiu.

În total, au constatat reprezentanţii MJ, au existat 75 zile în care directorul a beneficiat de ore suplimentare chiar dacă nu exista nicio dovadă că ar fi intrat în unitate. În alte situaţii, după cum au declarat subofiţerii de la poartă, atunci când directorul se prezenta la serviciu în afara programului de lucru, stătea o oră sau chiar mai puţin, dar era pontat „8 ore sau mai mult”. Însă, potrivit legii, „activităţile derulate din proprie iniţiativă sâmbăta, duminica şi de sărbători legale fără autorizarea superiorilor ierarhici, dublate de obţinerea drepturilor salariale aferente, pot crea aparenţa că aceste activităţi au avut ca scop obţinerea în mod nelegal a unor drepturi de natură salarială”.

Alte două angajate ale instituției au intrat în vizorul Corpului de Control al Ministerului Justiției, potrivit jurnaliștilor de la Bihoreanul.

Ce alte nereguli au descoperit inspectorii, citește aici.

Sursa: ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

„Pe urmele germanilor în Banat”, la Universitatea Politehnica Timișoara, cu profesorul Anton Sterbling

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der Deutschen im Banat...

Lugojul azi | Strategii de campanie electorală, pe ultima turnantă, la Lugoj

Alegerile locale bat la ușă și mai toți candidații pentru funcția de primar al municipiului Lugoj au început să-și calculeze sprintul final. Cei trei „mari”...

Citește și :