Fost viceprimar din vestul țării condamnat la închisoare cu executare!

141

La nici doi ani după ce a fost eliberat condiţionat din închisoare, fostul viceprimar al municipiului Hunedoara, Robert Dan (foto), este la un pas să ajungă din nou la „răcoare“. Tribunalul Hunedoara a dat sentinţa în cel de-al patrulea dosar în care este judecat fostul edil, acuzat că a fraudat fonduri europene. În acelaşi dosar instrumentat de procurorii DNA mai sunt judecaţi Alexandrina Coşăreanu, fosta soţie a lui Robert Dan, Daniela Arieta Căpâlnă, fostă şefă a Serviciului Buget Finanţe Contabilitate în cadrul Primăriei municipiului Hunedoara, şi Aurel Raţă-Bugnariu, fost secretar al municipiului Hunedoara.

Trei condamnări şi o achitare
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman, instanţa i-a aplicat lui Robert Dan o pedeapsă rezultantă de cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare. Alexandrina Coşăreanu a fost condamnată la trei ani cu suspendare, cu termen de încercare de patru ani. Aurel Raţă-Bugnariu a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de patru ani. Daniela Arieta Căpâlnă a fost achitată.

În plus, cele trei persoane care au fost condamnate, Dan, Coşăreanu şi Raţă-Bugnariu, vor avea anumite interdicţii în exercitarea drepturilor civile pe anumite perioade. Totodată, instanţa i-a obligat pe inculpaţii Dan, Coşăreanu şi Raţă-Bugnariu la plata prejudiciului şi a cheltuielilor judiciare din acest dosar. Hotărârea Tribunalului Hunedoara nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Subvenţii obţinute cu acte false
În acest dosar, Robert Dan este acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese. Alexandrina Coşăreanu este învinuită de prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, în formă continuată. Aurel Raţă-Bugnariu şi Daniela Arieta Căpâlnă sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Anchetatorii susţin că în perioada 2010 – 2012, Alexandrina Coşăreanu a întocmit în fals opt contracte de arendă prin contrafacerea semnăturilor unor persoane, pe care ulterior le-a depus la APIA – Centrul Judeţean Hunedoara, cu scopul de a obţine subvenţii pentru perioada menţionată. „Valoarea fondurilor obţinute în acest fel se ridică la suma de 1.875.246,74 de lei, din care 558.076,94 de lei reprezintă fonduri europene (FEGA), 1.078.564,74 de lei reprezintă fonduri europene (FEADR), iar 238.605,06 de lei fiind sume de bani din bugetul naţional.

În acelaşi scop, în cursul anului 2010, în baza unui contract de arendare, Coşăreanu a solicitat acordarea schemei de ajutor şi pentru o parcelă în suprafaţă de 118,50 de hectare de păşune, aflată în proprietatea municipiului Hunedoara. Documentul respectiv a fost încheiat fără a exista o Hotărâre a Consiliului Local al municipiului Hunedoara şi fără a se organiza o licitaţie publică în vederea atribuirii acelei suprafeţe inculpatei Coşăreanu. Mai mult, contractul respectiv, semnat din partea Primăriei Hunedoara de către Aurel Raţă-Bugnariu şi de către Daniela-Arieta Căpâlnă cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a fost încheiat cu titlu gratuit, fără ca între părţi să se stabilească un preţ, conform prevederilor legale, în detrimentul intereselor legitime ale Primăriei Hunedoara.

În aceleaşi condiţii de nelegalitate, contractul menţionat mai sus a fost prelungit printr-un act adiţional la data de 05 aprilie 2012, pe o perioadă de cinci ani, fiind semnat din partea Primăriei Hunedoara, la rubrica «Arendator Primar», de către inculpatul Nicolae-Robert Dan, soţul inculpatei Alexandrina Coşăreanu”, informa DNA la data trimiterii dosarului în judecată.

Condamnat în alte trei dosare
Robert Dan a mai fost condamnat definitiv în alte trei dosare penale pentru infracţiuni comise în perioada în care se afla la conducerea Primăriei Hunedoara. Cele trei condamnări au fost contopite, la cererea ex-viceprimarului, aşa încât, Robert Dan a avut de executat un total de cinci ani şi şase luni de închisoare. În două dintre cele trei dosare a fost condamnat şi fostul primar al municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada, care şi-a ispăşit pedepsele, fiind eliberat condiţionat. Robert Dan a fost eliberat din puşcărie în decembrie 2016.

sursa: mesagerulhunedorean.ro

LĂSAȚI UN MESAJ