Fonduri europene pentru modernizarea sistemului de plăți pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun

65

Din bani europeni, Timișoara poate moderniza întreg sistemul de plăți, pentru a-l face accesibil și ușor de folosit de oricare cetățean. USR Timișoara a trimis către Societatea de Transport Public Timișoara (fosta RATT) o propunere de îmbunătățire a sistemului de ticketing, precum și sursa finanțării proiectului.

Membri USR spun că Uniunea Europeană oferă bani pentru așa ceva și astfel, călătorii vor putea să plătească mai ușor biletele pentru transportul în comun.

”Cardurile actuale de călătorie sunt o idee bună. Problema principală este că ele nu pot fi încărcate decât la cele 17 puncte de vânzare ale STPT din oraș. Aplicația 24Pay oferă o deschidere limitată pentru plata electronică a transportului public. Noi, cei din USR, împreună cu partenerii de la RO 100 (dintre care mulți se regăsesc acum în PLUS), propuneam în vara anului trecut trei măsuri pentru îmbunătățirea și ușurarea folosirii sistemelor de plată ale STPT/RATT:

1. Folosirea paginii WEB a STPT/RATT pentru plata abonamentelor și pentru încărcarea „portofelului electronic” folosind card-urile bancare. Astfel, cetățenii își vor putea face abonamente sau reîncărca cardurile de transport din confortul casei.

2. Crearea unei aplicații de mobil, care să fie legată la sistemul de plată electronic și care să aibă posibilitatea de a genera carduri de transport virtuale. Aceste carduri virtuale trebuie să acopere întregul spectru de posibile legitimații de călătorie, de la bilete de o călătorie la abonamentele lunare.

3. Creșterea punctelor de reîncărcare și distribuție a cardurilor de transport sub forma de automate fixe. Prin plasarea de automate în anumite puncte din oraș, orice călător va putea achiziționa carduri de transport indiferent de ora și ziua săptămânii”, este propunerea USR Timiș.

Banii pentru acest proiect sunt puși la dispoziție de Uniunea Europeană, mai exact prin axa prioritară 4, capitolul 4.3.1.1, punctul 8 – „Crearea/extinderea/modernizarea sistemelor de bilete integrate pentru călători („e-bilete” sau „e-ticketing”)”, deschisă încă până la finalul lunii martie.

Actualul sistem de ticketing și de afișaj în stații a fost implementat în urmă cu mai bine de 10 ani și a costat aproximativ 4 milioane de euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ