Sărbătoarea de Florii, printre cele mai importante din calendarul creștin, marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. Se sărbătorește de obicei cu o săptămână înainte de Paște, iar dacă în general, credincioșii catolici și cei ortodocși sărbătoresc în date diferite, în acest an sărbătorile cad în aceeași zi pentru ambele religii.
Sărbătoare Floriilor marchează începutul Săptămânii Patimilor și reprezintă perioada de pregătire spirituală pentru Înviere.
La Florii, Iisus a intrat în Ierusalim călare pe un asin, iar mulțimile L-au întâmpinat cu ramuri de măslin și strigând „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine în numele Domnului!”. Acest gest simbolizează recunoașterea Sa ca Mesia, Împărat spiritual al poporului.
În acea vreme, era obiceiul ca un rege victorios să fie primit astfel în cetate, însă Iisus a ales un mod smerit de a intra, subliniind astfel natura Sa de Rege al păcii, nu al puterii lumești. Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat.
Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus.
Cei care poartă nume de flori se sărbătoresc duminică, 13 aprilie. Câteva dintre aceste nume sunt: „Anemona, Brânduşa, Bujor, Camelia, Călin, Codrin, Codrina, Codruţ, Codruţa, Crăiţa, Crenguţa, Crina, Crin, Crinuţa, Crizantema, Dalia, Delia, Dafina, Floarea, Flora, Florenţa, Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina, Garofiţa, Gențiana, Gherghina, Ghiocel, Iasmin, Iasmina, Iris, Hortensia, Lăcrimioara, Laur, Laura, Laurenţiu, Laurian, Lauriana, Liliana, Malina, Margareta, Micșunica, Mugurel, Narcis, Narcisa, Panseluţa, Romaniţa, Roza, Rozalia, Trandafira, Violeta, Viorel, Viorela, Viorica, Zambila, Zambilica, etc…
Duminica Floriilor este și ziua în care în toate bisericile din țară încep să facă seara slujbe speciale numite denii. Aceste slujbe au rolul de a ne aminti tuturor momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa. Ramurile de salcie de Florii Una dintre cele mai populare tradiții atunci când sunt Floriile, de care se ține cont și în 2025, este sfințirea ramurilor de salcie.
Salcia de Florii înlocuieşte, de fapt, ramurile de măslin şi finic, care nu se găsesc în România. Pe de altă parte, potrivit unei legende, salcia s-ar fi făcut punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o să îşi continue drumul. Drept mulţumire, Fecioara Maria a dăruit sfinţenie salciei.
Astfel,așa cum o cere tradiția, creştinii adună crenguţe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite de preot, apoi le aşază la icoane, ca să-i păzească pe toţi cei din casă de boli.
Sursă: https://www.libertatea.ro