Finalizarea cinematografului Dacia se îndepărtează ca mirajul în deșert FOTO-VIDEO

398

Prilejul aproape nesperat ca Timișoara să diriguiească treburile culturii europene nu în anul 2021 ci în 2023 ar fi trebuit să fie un salvator balon de oxigen pentru a reabilita cât mai mult din infrastructura culturală a orașului. Sigur că nici nu se putea spera la a ridica de la zero mari scene, teatre sau săli multifuncționale. Nici măcar unele mai modeste nu putea orașul să edifice în perioada scurtă și cu bugetul veșnic șchiop pe care l-a avut la dispoziție.

Așa se face că s-au pus multe speranțe în reabilitare unor foste cinematografe fie ele de cartier sau chiar centrale. Din stadiul de cvasi-ruine în care se află acum ar fi fost fezabile ca mici centre culturale pentru evenimente ce nu necesită mari dezvoltări de forțe artistice.

Sigur că nu se poate face o montare cu sute de actori într-un cinematograf sau un concert simfonic cu formuilă complectă de muzicieni. Dar pentru lansări de carte, concerte de cameră, monodrame sau expoziții ar fi putut fi găzduite cu succes de astfel de foste cinematografe (sau pentru parfumul local ar trebui să le spunem pe numele mai ciudat dar perfect adaptat cel de „mozi”).

Speranța unor astfel de sălile de cinema se cam destramă tot mai rapid. În condițiile în care nici măcar cinematografele de vară, atât de îndrăgite de timișorenii de acum un sfert de secol în urmă sau mai de de demult, nu au reușit autoritățile să le pună în funcțiune, ce șanse sunt ca adevărate săli multifuncționale de dimensiuni medii să fie finalizate?

Cu un cinematograf „Victoria” renovat nu se face primăvară, darămite o capitală culturală. Nu cu mult timp în urmă activiști de partid plini de entuziasm dar lipsiți de realism, fluturau de zor cifra de cinci săli de cinema renovate total. Poate acestea se vor face cândva dar în nici un caz până la începutul anului 2023.

Au fost speranțe mari că bugetul guvernamental va fi foarte generos cu Timișoara. Dar nu a fost să fie.

Ce se bănuia și se șușotea în cercuri mici de „culturnici” de partid acum a devent oficial. Banii nu vor veni nici de la bugetul local! Cei ce s-au jucat de-a micii zei locali ce se ceartă și se hârjonesc de-a „dă niște bani și nouă” și „ba să nu le dam, că ăștia nu se joacă cu noi” a reușit din plin.

Consiliul local a dat girul oficial ce spune că nu finanțează câteva obiective din cele ce ar fi ajutat evenimentele culturale din programul TM 2023.

Au fost anulate câteva contracte prin care se promiteau bani de la buget pentru refacerea a două cinematografe, dar și pentru un centrul cultural cu mai multe funcțiuni ce ar fi umplut spațiul lăsat liber de fosta clinică de dermatologie din buricul târgului.

Cinematograful din cartierul Dacia nu se mai termină deși s-a lucrat cât de cât dar foarte timid. Sau nu acum și nu cu bani municipali. Mai sunt minime speranțe de ceva fonduri guvernamentale.

„Se aprobă încetarea prin reziliere a Contractului de finanțare nr. 2760/07.07.2021, înregistrat la Municipiul Timișoara cu nr. 20085/23.07.2021, având ca obiect alocarea unei finanțări nerambursabile din bugetul Ministerului Culturii pentru realizarea obiectivului de investiţii „Reabilitare Cinematograf Dacia Timișoara”, prevăzut în anexa Ordonanţei de Urgenţă nr. 42 din 12 iunie 2019 astfel cum a fost completată prin Legea nr. 198 din 7 noiembrie 2019 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 42/2019 privind stabilirea unor măsuri financiare pentru susţinerea desfăşurării Programului cultural naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021„, se specifică în HCL-ul adoptat în aceaste zile de către Consiliul Local Timișoara.

Tot la fel sună și textele ce se referă și pentru cinematograful Victoria, respectiv centrul cultural de pe strada Mărășești, de lângă spitalul Militar..

„Cu data prezentei, încetează efectele juridice ale HCL nr. 225 din 15.06.2021 privind aprobarea cofinanțării proiectului „Reabilitare Cinematograf Dacia Timişoara”, HCL 226 din 15.06.2021 privind aprobarea cofinanțării proiectului „Reabilitare imobil Cinematograf Victoria” și ale HCL 227 din 15.06.2021 privind aprobarea cofinanțării proiectului „Conjuncționalizare clădire din funcțiunea de spital de dermatologie in clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural, str. Marasesti nr. 5, Timișoara”, scrie negru pe alb în ultimul punct al ciudatei hotărârii.

Norocul, dacă poate fi numit așa, este șantierul cinematografului „Studio” ce se mișcă și este oarecum în grafic. Dar asta e altă poveste.

LĂSAȚI UN MESAJ