Filmul atentatului din Noua Zeelandă. Nume românești, pe arma atacatorului

674

Noua Zeelandă e în stare de şoc, după un atentat terorist fără precedent în ultimele trei decenii. 49 de oameni au murit şi alte zeci au fost răniţi în atacul asupra a două moschei din oraşul Christchurch.

Un australian de 28 de ani a deschis focul şi a omorât femei şi copii care participau la rugăciune. S-a filmat în fiecare moment al ororii şi a transmis imaginile şocante în direct pe Facebook. Poliţia a arestat patru suspecţi, printre care şi atacatorul. Acesta nu era în vizorul poliţiei din Noua Zeelandă sau Australia.

Teroristul anunţase pe net că va ataca şi a doua moschee din oraş: Al Masjid. Este situată la 6 kilometri de primul loc atacat, o distanţă pe care o parcurgi cu maşina în numai 11 minute. La capătul a 17 minute de coşmar, atacatorul s-a urcat în maşina şi s-a îndreptat spre cea de-a doua ţintă a lui. Şi acolo, a deschis focul afară, după care a continuat atacul înăuntru.

Armele şi încărcătoarele teroristului sunt un adevărat manifesto. Pe metalul negru a scris cu vopsea albă, nume de voievozi, cneji şi căpetenii militare: generali şi amirali. Toţi, cunoscuţi că au luptat împotriva Imperiului Otoman în Evul Mediu, ca apărători ai creştinătăţii.

Aşa se explica numele lui Şerban Cantacuzino, care în bătălia de la Viena, deşi a luptat de partea turcilor, ar fi tras cu ghiulele de fân împotriva trupelor creştine. Apare şi numele lui Ştefan cel Mare, care a rămas în istorie pentru înverşunarea cu care a luptat împotriva otomanilor, de-a lungul domniei sale de 47 de ani. Ultimul pe listă, voievodul Iancu de Hunedoara.

LĂSAȚI UN MESAJ