Filarmonica Banatul joacă în altă ligă la capitolul reprezentării europene a Timișoarei VIDEO

134

Conducerea Filarmonicii „Banatul” din Timișoara a reușit să finalizeze un amplu program, ce ar urma să se desfășoare, din această toamnă și până anul viitor, sub auspiciile Capitalei Culturale Europene 2023. Până acum, dintre toate instituțiile și asociațiile care ar trebui să spună ceva în domeniul artei și culturii, programul propus de Filarmonică este cel mai coerent, dar și substanțial, atât din punct de vedere al repertoriului, ansamblurilor invitate, dirijorilor chemați să dea strălucire orașului dar și al încărcăturii ideatice ce însoțește fiecare manifestare în parte.

La o întâlnire cu principalii vectori de informare, directorul interimar Ovidiu Andriș a avut alături pe primarul orașului Dominic Fritz, dar și pe unul din reputații dirijori ce își va petrece un an de rezidență artistică, la noi, în urbe. În ciuda tinereții sale, maestrul Gabriel Bebeșelea are deja o reputație internațională foarte bine închegată. Toți trei și-au spus părerea despre evenimentul ce va ridica anul viitor Timișoara la nivel de capitală și au dat date extrem de precise despre programul întregului an.

„Noua viziune asupra instituțiilor publice de cultură din subordinea Municipiului Timișoara este de a se adresa cât mai multor timișoreni, în moduri cât mai inedite, prin abordarea de teme actuale și de interes, ce țin de excelența artistică care le caracterizează, prin noi parteneriate din comunitate – școli, ONG-uri, alte instituții de cultură, dezvoltarea de programe emblematice pentru anul în care vom deține titlul de Capitală Europeană a Culturii și de a contribui consistent și conștient la promovarea națională și internațională a Timișoarei. Accesibilizarea culturii și atragerea de noi categorii de public nu înseamnă promovarea unei culturi mai facile, ci din contră creșterea continuă a excelenței artistice a instituțiilor publice de cultură. Filarmonica Banatul abordează toate aceste direcții de dezvoltare într-un mod strategic și organic”, a explicat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Gazda intâlnirii, directorul instituției, Ovidiu Andriș, a făcut un scurt bilanț, în cifre grăitoare, al etapei încheiate și a reamintit că Filarmonica Banatul încheie stagiunea 2021-2022 cu 50 de concerte simfonice, 31 de recitaluri, 14 concerte si recitaluri în parteneriat și 4 concerte educaționale ale artiștilor recunoscuți la nivel național și internațional. Evenimentele s-au bucurat de un public de aproximativ 20.000 de spectatori.

O noutate mai mult administrativă dar de impact pentru cei ce stăpânesc tehnologiile moderne este faptul că publicul a putut să își plătească biletele de acces și cu cardul bancar, spre deosebire de anii precedenți. Ceea ce este de fapt un act de normalitate. Accesul melomanilor în săli a fost mai ușor datorită afișajului îmbunătățit și ale indicațiilor înaintea spectacolelor muzicale.

De asemenea au beneficiat și de cardul Cultura Plus prin care s-au folosit de reduceri și acces la evenimente culturale din oraș. Tot din domeniul tehnologiei vine și informația că se vor putea accesa biletele și prin sistem on-line.

Filarmonica Banatul a prezentat o parte importantă a programului cultural în anul Capitalei Europene a Culturii.

Anul acesta Filarmonica Banatul își propune să continue procesul de dezvoltare prin abordarea unei strategii care presupune atragerea unor noi categorii de public, colaborarea cu instituții naționale și internaționale, dar și muzicieni cu renume internațional.

Pentru ridicare la cote și mai înalte a evenimentelor muzicale au fost contactați și au răspuns pozitiv muzicieni afirmați în marile săli de concerte din lume.

Directorul Andriș a anunțat începerea colaborării cu dirijorii:

– Róbert Farkas de la Orchestra Simfonică MAV – Budapesta;

– Stefan Geiger, dirijor-șef la Orquestra Sinfônica do Paraná, Brazilia;

– Gabriel Bebeșelea, Dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj;

La acești conductori se adaugă și violoncelistul Andrei Ioniță ce va fi timp de un an solist rezident al Filarmonicii „Banatul” Timișoara.

Toți aceștia muzicieni au trimis mesaje video în care arată disponibilitatea lor de a dirija în Timișoara și faptul că asta va duce cu certitudine la o mai bună cunoaștere a culturii românești peste hotare.

De asemenea, maestrul dirijor Cristian Măcelaru va avea o contibuție artistică semnificativă în acestă stagiune. Doar enumerarea principalelor sale funcții este de acum garanția succesului ce va să vină cu siguranță. Maestrul Cristian Măcelaru este cunoscut ca fiind dirijor principal al Orchestrei WDR Sinfonieorchester din Köln, director artistic al Orchestrei Naționale a Franței dar și director artistic al Festivalului Internațional „George Enescu”. Din colaborare cu această pleiadă de artiști se prevede de cei invitați de directorul Andriș că Filarmonica Banatul va deveni în curând cea mai competitivă de la noi din țară.

Un punct important pentru anul viitor, când Timișoara își va exercita titlul de Capitală Europeană a Culturii, este colaborarea între Filarmonica Banatul și instituțiile culturale din orașul german, Gera (Philharmonische Orchester Altenburg Gera, Operanchor des Theaters Altenburg Gera, Konzertchor des Musikgymnasiums Rutheneum Gera). În același timp, există mai multe discuții cu:

– Orchestre National de France,

– Jazz at Lincoln Center Orchestra

și Festivalul Internațional George Enescu.

În stagiunea 2022-2023 instituția Filarmonicii Banatul va organiza un număr de 5 festivaluri: Festivalul „Timișoara Muzicală” – Ediția a XLVII-a (Mai 2023), Festivalul Eufonia – Ediția a VI-a (Septembrie 2023), Festivalul-Concurs Internațional Remus Georgescu – Ediția a IX-a (Octombrie 2023), Festivalul de Muzică Veche – ediția a XVII-a (Noiembrie 2023), Gala de Blues-Jazz „Kamo” – a XXXII-a Ediție (Septembrie 2023)

Repere ale stagiunii 2022-2023

Róbert Farkas – dirijor șef – Orchestra Simfonică MAV – Budapesta.

Program concerte: 9 decembrie 2022, 27 ianuarie 2023, 7 aprilie 2023, 16 iunie 2023

Lucrări interpretate:

Bela Bartok – Hungarian Sketches,

Franz Schupert – Simfonia nr. 9

Johannes Brahma – Simfonia nr. 3

Gustav Mahler – Simfonia nr. 1

 

Stefan Geiger este dirijorul șef al Orchestrei Sinfonica do Parana din 2016.

Program concerte: 18 octombrie 2022, 17 februarie 2023, 21 aprilie 2023, 26 mai 2023

Lucrări interpretate:

Béla Bartók – „Concerto for Orchestra”

Antonin Dvorak – Simfonia nr.8

Igor Stravinsky – „Le Sacre Du Printemps”

Anton Bruckner – Simfonia nr.8

Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca.

Program concerte:

30 septembrie 2022 – Deschiderea stagiunii 2022

L. van Beethoven – Fantezia Corală

G. Mahler – Das Lied von der Erde

9 februarie 2023 – Natura

B. Bartók – Dansuri din Transilvania

G. Enescu – Simfonia concertantă (solist Andrei Ioniță violoncel)

G. Enescu – Poema română

31 marie 2023 – Cuvântul

R. Strauss – Traumlicht

R. Strauss – 2 Gesänge Op.34/1: Der Abend

R. Wagner/Gottwald – Wesendonck Lieder: Träume

R. Wagner/Maazel – Der Ring ohne Worte

2 iunie 2023 – Reconcilierea

B. Britten – War Requiem

04.08.2023 – Ziua Timișoarei – “Toți oamenii vor deveni frați”

L. van Beethoven – Simfonia 9 (cor comunitar)

Septembrie 2023 – Soarele

Gurrelieder – A. Schonberg

10 noiembrie 2023 – Luna iberică

M. Falla – Noches en los jardines de España

J. Rodrigo – Aranjuez (Rafael Aguirre – chitară)

I.Albeniz/G.Enescu – Rapsodie espagnole

M.Ravel – Rapsodie espagnole

15 decembrie 2023 – Amintirea

Recviem în memoria victimelor Revoluției

Andrei Ioniță, solist în rezidență în anul 2023 – câștigător al medaliei de aur la XV-a Concurs Internațional Ceaikovski 2015. Fenomenalul tânăr violoncelist Andrei Ioniță a fost numit „unul dintre cei mai incitanți violoncelisti care au apărut timp de un deceniu” de prestigiosul Times of London.

Program concerte simfonice: 9 februarie 2022 dirijor Gabriel Bebeșelea, 21 aprilie 2023 dirijor Stefan Geiger, 16 iunie 2023

dirijor Robert Farkas

Program recitaluri: 11 februarie 2023, 13 mai 2023, 18 noiembrie 2023, 10 decembrie 2023

Lucrări interpretate:

G. Enescu – Simfonia concertantă

A. Khachaturian – Concertul pentru violoncel

E. Dohnányi – Konzertstück

Cristian Măcelaru este câștigător în anul 2020 al Premiului Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”, pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis înregistrat alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, având-o ca solistă pe violonistă Nicola Benedetti.

Program concerte: 14 decembrie 2022, 14 martie 2023, 17 martie 2023

Lucrări interpretate:

R.Wagner Tristan and Isolde – Prelude and Liebestod, Uvertura la opera Tannhäuser

R. Strauss – Vier letzte Lieder, Tod und Verklärung

J. Brahms – Simfonia nr. 4

G. Mahler – Simfonia nr. 3

 

LĂSAȚI UN MESAJ