22.2 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Figuri de seamă din istoria românilor, pomenite în Catedrala Banatului | VIDEO

Banatul în întregul său a fost o zonă a diverselor influențe, idei, concepții venite de oriunde din cuprinsul țării și a lumii. Este firesc ca tot aici la noi să ne amintim cu pioșenie de toți cei ce au adus un plus de valoare indiferent de domeniu fie el politic, cultural, economic sau artistic.

O mână de oameni inimoși strânși în jurul structurii asociative „Fii Gorjului” dar și sprijinitori din partea Fundației „Avram Imbroane” și a organizației „Seniorilor Liberali Timiș” au crezut cu tărie că eroii și oamenii de seamă ai neamului trebuie aduși în memoria colectivă cât de des se poate nu doar la sărbătorilor naționale. Ei merită un gând frumos oricând nu doar la date fixe.

La Catedrala Mitropolitană din inima Banatului a avut loc sâmbătă un parastas festiv, mai deosebit. Data de 16 martie 1957 fost un moment trist pentru artistica pariziană. A plecat la cer marele Constantin Brâncuși, apoape uitat în țară dar universal recunoscut ca primul mare artist ce a transpus în materie nu forme, culori sau linii ci mult mai mult. Artistul a pus în bronz sau marmură idei.

A fost pomenit cu pioșenia cuvenită, Brâncuși la cei 65 de ani de la dispariția pământească. Tot cu aceast prilej au fost comemorate și alte figuri de seamă ridicate din părțile Gorjului: Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu, Gheorghe Tătărăscu. Alături de ei în scurta dar emoționanta listă se află și bănățeanul Avram Imbroane ce a făcut atâtea pentru aceaste locuri.

„Sunt 65 de ani și trei zile de la stingerea lui Constantin Brâncuși. De regulă aici la Timișoara omagiem și comemorăm pe Brâncuși. Azi a fost comemorarea dar la 19 februarie am avut și aniversarea a 146 de ani de nașterea sa.

Aici în Timișoara Constantin Brâncuși s-a făcut prezent în programele culturale din 1984, când președintele de atunci al județului a considerat că lipsea din agenda culturală acest personaj deosebit de important. Mi-a dispus (pe atunci se numea sarcină) să fac un catalog al gorjenilor din Banat și să pregătesc aniversarea lui Constantin Brâncuși. Din acel an, în urmă cu 38 de ani, Brâncuși este omagiat și comemorat aici în Banat…

Profesorul Dumitru Daba a fost primul brâncușolog de aici de la noi care a prezentat cartea și suportul științific despre viața și opera artistului…

Ne propunem ca în continuare să ținem aceste evenimente…”, oferă câteva date despre eveniment președintele Asociației „Fii Gorjului”, Sevastian Bălescu.

„Am participat la astfel de evenimente și în anii precedenți, Atât la comemorarea marelui artist cât și la evenimentele legat de nașterea sa. Evenimentele au fost de o amploare deosebită și ne-a făcut plăcere ca și seniorii liberali să participe la aceste evenimente. La comemorare noi am introdus și o personalitate a liberalismului bănățean mai puțin cunoscut încă la nivel național, Avram Imbroane și ne-am propus ca alături de eroii naționali să serbăm și acest corifeu al liberalismului. Contribuția noastră a fost făcută cu mult drag și sper că și în continuare, vom face lucruri frumoase împreună”, a spus doamna profesor Elena Samoilă președinta seniorilor liberali din Timiș și din zona de vest.

Alte subiecte :

Ore de muzică practice pentru peste 1.700 de elevi din Dumbrăvița

Peste 120 de copii și părinți au vizitat expoziția de instrumente muzicale desfășurată timp de 8 duminici consecutive în cadrul Școlii Gimnaziale Dumbrăvița. Dincolo de...

O nouă reprezentanță Mitsubishi Motors în Timișoara

Promotor extinde aria de expertiză în domeniul auto prin inaugurarea unei noi reprezentanțe Mitsubishi în Timișoara. Locația este situată pe Calea Lugojului nr. 17,...

Citește și :