Fier vechi din ciocolată și plăcinte codrenești, la Târgul de Crăciun din Timișoara-VIDEO

495

Ajuns la cea de a-X-a ediție, Târgul de Crăciun din Piața Victoriei pune la dispoziția timișorenilor numeroase noutăți, inedite chiar, în materie de dulciuri și decorațiuni hand-made. În zecile de căsuțe amplasate în centrul orașului, vizitatorii pot găsi și ”fier vechi” din ciocolată amăruie, mere glazurate cu ornamente, plăcinte maramureșene sau globuri 3D.

Diversele figurine confecționate din ciocolată se adresează în mod deosebit copiilor. Micuții pot gusta cățeluși din ciocolată, îngerași, mașinuțe, biberoane, persoanje Disney, bufnițe, dinozauri și chiar și mult iubiții Minioni. De asemenea, adulții pot încerca ciocolata amăruie, din expoziția de fier vechi. Aici se pot găsi șururburi, chei, pipă, ceasuri, deschizător de sticle sau chiar și un carburator, toate acoperite cu cacao amăruie.

Producătorii timișoreni au venit cu o idee inedită, care funcționează de mai bine de 10 ani în străinătate, în Italia. Cumpărătorii se declară și ei surprinși de figurinele din vitrină. Ciocolata cu lapte, amăruie și ciocolata albă sunt aduse direct din Italia, iar figurinele sunt produse tot acolo. Toată producția expusă este făcută în laboratorul din Italia, declară comerciantul. Ciocolata poate fi consumată timp de 6 luni, din ziua în care a fost achiziționată. După trecerea acestor luni, se poate folosi doar pentru decor. Prețul figurinelor din ciocolată pornește de la 15 lei, în rândul figurinelor mai mici, iar cele mai mari depășesc suma de 55 de lei.

Lângă ciocolata italiană, timișorenii pot găsi și merele caramelizate, decorate cu cocos, bomboane, stafide, floricele. Merele decorate sunt o noutate, apărută pe piață doar în ultimii ani. Ideea decorațiunilor vine chiar din Norvegia. Un măr decorat costă 6 lei.

Plăcintele codrenești ”ca la bunica acasă” sunt preparate cu ajutorul unei rețete tradiționale, veche de zeci de ani. Comercianții veniți din Satu Mare pun la vânzare plăcinte cu varză, cartofi, brânză și mărar sau cașcaval. Prețul unei plăcinte este de 5 lei.

În afară de preparatele culinare, noul trend, în materie de decorațiuni specifice Crăciunului, este dat de globurile și clopoțeii hand-made. Anul acesta, globurile gravate în lemn, din placaj de pal, dar mai ales cele 3D, confecționate manual, au devenit must-have-ul sezonului rece. Comercianții au vrut să restructureze ideea decorațiunilor chinezești aduse în fiecare an. De asemenea, iubitorii decorațiunilor hand-made pot găsi felicitări, ghirlande, clopoței, coronițe din brad cu lumânări și alte ornamente tradiționale. Prețul variază între 4 și 150 de lei, în funcție de mărime.

LĂSAȚI UN MESAJ