Fiecare român ar urma să primească gratuit măști de protecție. Când se va petrece ,,minunea”

399

Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede asigurarea în mod gratuit a câte 30 de măști de protecție pentru fiecare cetățean român, în vederea protejării de coronavirus. Proiectul, inițiat de PSD și Pro România la finele lunii aprilie, stabilește că măștile sunt acordate gratuit ”pentru fiecare cetățean român aflat pe teritoriul României, până la data de 15 mai 2020”.

”În prezent, din cauza pierderii temporare sau definitive a locurilor de muncă și totodată din cauza prețurilor oscilante pentru măștile de protecție, foarte mulți cetățeni se află în imposibilitatea de a suporta cheltuielile aferente. De asemenea, se constată că, în prezent, necesarul de măști de protecție nu este acoperit de farmacii sau comercianți, iar în unele cazuri specula face ca aceste produse să fie complet inaccesibile”, arată autorii proiectului, printre care se află și liderii celor două partide, Marcel Ciolacu și Victor Ponta.

Deși proiectul a fost depus la Parlament în 23 aprilie, unde PSD deține majoritatea, iar inițiatorii au solicitat adoptarea acestuia în procedură de urgență, comisia de specialitate l-a discutat abia, marți, 19 mai, ultima zi a termenului de raport, când a și fost adoptat de plenul Senatului.

”Prin prezenta lege se acordă gratuit un set de 30 măști de protecție pentru fiecare cetățean român aflat pe teritoriul României până la data de 15 Mai 2020”, prevede primul articol din proiect.

Formularea din proiect este absolut neclară, iar senatorii nu au modificat-o nici în comisii, nici în plen.

Din formularea adoptată reiese că doar cetățenii care se aflau la 15 mai în țară pot primi măști, ceea ce înseamnă că românii care au intrat în țară după această dată nu au dreptul la măști gratuite.

Dacă inițiatorii au vrut să spună că se acordă până la termenul de 15 mai măști de protecție în mod gratuit, atunci legea conține prevederi retroactive, deoarece termenul este depășit deja, și ar putea avea probleme de constituționalitate.

Aceste observații au fost făcute și de Consiliul Legislativ în avizul dat proiectului, cu recomandarea de reanalizare a prevederii.

În scopul propus, proiectul prevede că Ministerul Sănătății, prin Unifarm S.A., va dispune achiziționarea de măști de protecție, conform standardelor europene in vigoare, preponderent de la producători interni și din import.

Fondurile pentru acordarea măștilor se asigură de la bugetul de stat și din fondurile proprii ale companiei Unifarm S.A.

Distribuția măștilor va fi realizată de compania Unifarm S.A., prin Direcțiile de Sănătate publică județene și al Municipiului București, către autoritățile publice locale.

Ulterior, autoritățile publice locale vor asigura distribuirea către fiecare cetățean a setului gratuit de 30 măști de protecție.

Autorii susțin că o astfel de inițiativă a fost aplicată deja în Italia, regiunea Toscana, acolo unde există, de asemenea, obligativitatea purtării de măști. Astfel, fiecare cetățean primește lunar 30 de măști de protecție, iar, în paralel, președintele regiunii a interzis specula în ceea ce privește prețurile acestor materiale de protecție.

Guvernul Orban a dispus, în starea de alertă instituită pentru 30 de zile, drept obligatorie purtarea măștii de protecție în spații publice închise.

Executivul va asigura însă în mod gratuit aceste măști doar categoriilor de populație cu venituri reduse.

Senatorii PNL au arătat, de altfel, că nu votează un astfel de proiect.

Sursa: www.profit.ro