28 C
Timișoara
miercuri 24 iulie 2024

Festivalul „Timiș 4 All” la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” FOTO-VIDEO

20 iunie 2024 – Ziua Internațională a Refugiaților

Consiliul Județean Timiș, în colaborare cu Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” și cu sprijinul UNHCR, au pregătit împreună un eveniment deosebit dedicat celor ce au fost nevoiți să-și părăsească căminele și țara pentru a se pune la adăpost de vicisitudinile vieții, a războaielor și a nedteptăților de tot felul.

La Universitatea din Calea Araului a avut loc deschiderea Festivalului „Timiș 4 All”, cu o largă participare.
Acest eveniment celebrează diversitatea culturală și promovează dialogul, printr-o serie de activități interculturale, sportive și de gastronomie.

Organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Refugiaților, festivalul este parte a proiectului EU-BELONG implementat de Consiliul Județean Timiș din fonduri europene, prin Fondul pentru azil, migrație și integrare al Uniunii Europene.

Se celebrează astfel diversitatea și promovăm dialogul intercultural. Organizatorii au pregătit o zi intensă de ateliere, mese rotunde și competiții sportive la care sunt așteptați toți doritorii.

Principalele atracții au fost următoarele:
• Atelier de muzică și spectacol de talente. Participanții s-au bucurat de cântece emoționante, dansuri captivante, povestiri, poezii și acte de actorie, într-o celebrare de neuitat a diverselor talente și expresii creative.
• Atelier de folclor timișean. A fost o adevărată revelație, chiar și pentru localnici să descopere tradițiile vibrante ale județului Timiș prin prezentări captivante, costume colorate și dansuri pline de viață.
• Țara mea, povestea mea, identitatea mea. asistența a fost invitată să cerceteze esența identității prin narațiunile participanților de diverse origini, prin povestiri despre tradiții, valori personale și momente reflexive.
• Atelier culinar. Toți pofticioșii au aflat câte ceva din arta gătirii preparatelor pe bază de făină de către diferite culturi, prin demonstrații apetisante.
• Masă rotundă despre educația ecologică. Tineri și mai puțin tineri s-au alăturat discuțiilor captivante despre sustenabilitate în Timiș, unde au explorat propuneri inovatoare pentru armonizarea vieții umane cu mediul înconjurător, având ca obiectiv un viitor prosper și ecologic.
• Au mai fost de asemenea competiții sportive de tenis, baschet, fotbal și volei pe plajă. Sportivii de toate nivelurile au fost invitați să își demonstreze abilitățile și spiritul competitiv într-un mediu dinamic dar amical, pentru a garanta momente sportive memorabile.
Organizatorii au ținut să mulțumească în mod special, pentru susținere, echipei locale pentru integrarea socială a străinilor cu protecție internațională aflat sub coordonarea Instituției Prefectului Județul Timiș, Alianței Timișoara Universitară și partenerilor media Radio România Timișoara și TVR Timișoara.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în sala Senatului USVT din cadrul Bibliotecii
Un cald cuvânt de bun venit au adresat: prof.univ.dr. Cosmin Alin Popescu, rectorul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara urmat de Cosmin Tabără, viceprimarul municipiului și Proretorul Sorin Stanciu. Rând pe rând au mai vorbit o seamă de reprezentanți ai tuturor instituțiilor ce au tangență cu fenomenul migrației și a refugiaților.
Moderatorul întâlnirii a fost prof.dr. Ingrid Nicolaescu, coordonatorul Biroului de Integrare Multiculturală a universității.

Alte subiecte :

Un prim bilanț al admiterii la UVT

Programe atractive și oportunități unice oferite de cea mai importantă universitate din regiunea de vest. Un prim bilanț al admiterii la UVT. În anul 2024,...

Proiectul noii maternități din Arad, în linie dreaptă

După un lung șir de procese, proiectarea noii maternități din Arad poate să înceapă. Instanțele de judecată au stabilit definitiv că firma ProArhitectura este...

Citește și :