10.1 C
Timișoara
miercuri 24 aprilie 2024

Festivalul „FIA STUDENTFEST 2022” a adus arome și gusturi în fața comisiei FOTO-VIDEO

La final de studii este firesc ca tinerii învățăcei, ce mai au doar un pas până la mult râvnita diplomă ce le atestă cunoștiințele academice acumulate, să prezinte un studiu sau o lucrare. Aceasta trebuie să fie o esențializare a tot ce știu. Împreună cu îndrumătorii lor, studenții și masteranzii de la Universitatea de științe Agricole și Medicină Veterinară, au transformat swusținerea lucrării în adevărat eveniment.
Poate cel mai spectaculos pentru cineva venit de afară este întâmplarea de la Facultatea de Inginerie Alimentară. Aici în fața comisiei extrem de exigente se lăfăie mese întinse cu bucate din cele mai alese. Și nu e o formă de a înbuna comisia de examen ci sunt pur și simplu rrezultatul muncii de cercetare, ameliorare sau inovare a diverselor produse alimentare. Peste 40 de produse din cele mai felurite atrăgeau privirea cu culori, aspect, textură dar și mirosuri imbietoare.

După cum explică profesorul doctor inginer Adrian Riviș au fost peste 40 de produse prezentate din cei 68 de studenți din ani terminali. Nu toți studenții au avut teme de studiu din cele ce se pretau de a fi gătite și puse pe tavă. Unele erau doar pur științifice fără aplicare practică imediată la cratiță și cuptor.
Pentru a da un aer mai festiv acestui examen deosebit a fost găsită și formula de a împacheta totul în forma unui festival studențesc cu numele de: „FIA STUDENTFEST 2022”.

Totul avea un scop bine definit, de a promova şi provoca creația, de a implica în cercetare – dezvoltare – inovare – aplicare tinerii studenţi care se pregătesc să devină specialiști în domeniul industriei alimentare.

Organizatori festivalului examen au fost: Asociaţia Specialiştilor de Industrie Alimentară din România (A.S.I.A.R) – filiala Timişoara, Facultatea de Inginerie Alimentară, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră – FIA şi Ministerul Educatiei din Romania.

Produsele au fost prezentate în două secțiuni distincte. Unele erau considerate a avea un grad sporit de inovare și noutate iar altele erau din cele respectă mai mult elementul tradițional cu rețete apropiate de cele din vechime.

Au fost de toate. de la frumoase pâini tradiționale făcute de o studentă după rețeta gorjenească moștenită de la bunica și exersată cu mama până la Chess Cake cu lavandă. Alte produse aveau în compoziție banalul morcov dar arătau ca la marile expoziții, compoturi, gemuri din fructe de pe la noi sau exotice greu de găsit. Nici băuturile alcolice nu au fost ocolite de viitorii specialiști. La un stand au fost prezentate sticle de vermuturi aromatizate cu ierburi și fructe fine.

Merită menționate câteva produse pentru modul deosebit de abordare:
– ciocolată pentru diabetici
– pate de fazan cu sâmburi de caise și leuștean
– pate din fructe de mare
– ruladă din carne de rață
– paste făinoase cu pieliță de struguri
Pe lângă acestea studenții s-au gândit și la produse de înfrumusețare cum ar fi: ulei natural pentru uz cosmetic, produs dermato-cosmetic din mărul lupului și tătăneasă.

Pentru a arăta că produsele lor sunt valoroase și din punct de vedere științific o bună parte sunt pasibile de a obține mărci înregistrate și pot și considerate invenții apărate de brevete.
Un tânăr doctorand s-a aplecat cu sârg asupra unor fructe aparent banale și unele considerate doar simple delicii de toamnă târzie adunate de copii de prin grădinile bănățene. Banalele moșmoane ( sau scorușe pentru cine nu cunoaște denumirea străveche) alăturate unor fibre prelucrate din mere și conservate cu miere pot fi deserturi deosebit de apreciate și la mesele elegante sau de oamenii cu gusturi elevate.

Doamna prodecan doctor inginer Nicoleta Gabriela Hădărugă, mai emoționată chiar decât studenții dânsei, spune că are mare încredere că astfel de specialiști vor fi bine primiți în orice companie ce se ocupă cu industria alimentară. În laboratoarele facultății se inventează mâncarea viitorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Meci greu în etapa intermediară pentru Banat Girls

Alexandria Banat Girls Comloșu Mare începe a doua jumătate a play-out-ului cu o partidă pe teren propriu în fața echipei din...

Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO,...

Citește și :