Festivalul Condeierilor Plugari 2023 – Muzeul Satului Bănățean Timișoara | FOTO-VIDEO

157

Timp de două zile, sâmbătă și duminică, Muzeul Satului Bănățean a fost gazda desărvârșită a celei de a XVII-a ediție a Festivalului Condeierilor Plugari din Banat.

Eveniment are o tradiție și continuitate de aproape două decenii dar rădăcinile se întind mult în vechimea timpului. Nu trebuie uitatată mișcarea celor ce veneau de mla munca câmpului și se puneau la masa de scris, ori mergeau la corul sătesc pentru a lăsa ceva în urma lor.

Datorită acestor oameni simpli dar plini de harul slovei scrise ne-a rămas o atât de bogată literatură dialectală ce este plină de vitalitate și în zilele noastre. Deși sunt tot mai puține în forma arhaică încă se mai păstrează în unele comunități (e drept că tot mai puțin) șezătorile populare ca în vechime, cu vorbă în grai bănățean.

Timp de două zile vort fi împreună condeieri plugari din Banatul istoric și creatori populari din toată țara, împreună cu soliștii vocali Maria Garaș, Petru Panduru, Anuța Vlad, Georgian Schinteie, rapsodul popular Iosif Puschiță, Ion Bosioc, Elisabeta Bosioc. Evenimentul va fi întregit de sezătorile populare, momente vesele și discuții libere legate de Fenomenul condeierilor plugari. Mai exact, publicul este invităm la o sesiune de nostalgie culturală, în care trecutul frumos poate face la fel de frumos și prezentul.

Deschiderea evenimentul a fost animată de neobositul Dan Liuț, un bun cunoscător al culturii populare pe care o și popularizează în diverse medii. Profersorul Dorel Micle, directorul muzeului de la Pădurea Verde a explicat necesitate continuării unor astfel de manifestări.

Totul a început cu vernisarea expozițiilor de artă textilă, Elena Hăbășeascu și pictură Narcisa Liuț (Bocșa Montană, Caraș-Severin) în Sala Mare de la Casa Națională. Au mai expus de asemenea și artiștii populari Georgeta Groșescu, Provița de Jos, Prahova și Nicolae Galat, Reghin în Sala Mică a Casei Naționale.

În cadrul deschiderii festivalului au fost acordate diplome de onoare celor mai destoinici păstrători ai culturii populare. A urmat un program artistic susținut de o echipă venită tocmai din județul Mureș. De la doamnele trecute de prima tinerețe ce au ântat și recitat s-a trecut la cei mai mici artiști ce erau în general cam de clasa o doua dar au avut aplombul unor interpreți cu multă experiență.

Din program mai trebuie menționate și următoarele momente:
– Intâlnirea la Casa condeierilor
– Sezătoare populară. Condeierii își citesc creațiile
Duminică totul a început cu slujba religioasă din Biserica de la Topla când cântăreții condeieri au cântăt în strană dând răspunsurile preotului paroh. Iar după amează a fost rezervată unei mase rotunde pe tema condeierii plugari de ieri și de azi. Au avut loc dezbateri unde au fost înaintate soluții pentru păstrarea patrimoniului popular și au venit și propuneri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.