Femeile care vor să muncească până la 65 de ani nu pot ieşi mai devreme la pensie decât anticipat

59

Codul Muncii a fost modificat astfel încât femeile să poată opta pentru pensionarea la 65 de ani, dacă îşi informează angajatorul cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.

Concret, cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare salariata poate opta în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la vârsta de 65 de ani. Codul muncii a fost modificat, încă din 2018, ca urmare a unei hotărâri a Curţii Constituţionale a României (CCR) prin care s-a stabilit că femeile pot opta, dacă vor, să îşi continue raportul de muncă până la 65 de ani, fără ca angajatorul să se poată opune.

Potrivit avocatnet.ro, în acest caz, contractul de muncă poate înceta înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani doar prin concediere, demisie sau pensionare anticipată. Numai că, noua lege a pensiilor, propusă şi aprobată de ultimul Guvern PSD prevede că, începând cu luna septembrie 2021, pensia anticipată va fi acordată doar cu penalizare de cuantum.

Toate detaliile, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ