16.1 C
Timișoara
sâmbătă 27 iulie 2024

Fără primar de aproape doi ani de zile, Lugojul mai pierde o investiție uriașă

Primăria Lugoj (Timiș), care a obținut o finanțare de 150 de milioane de euro pentru construirea unui spital, cu bani din PNRR, a anulat licitația pentru construirea spitalului după ce singurul ofertant rămas în cursă (o asociere româno-turcă) a fost descalificat.

Lucrările la noul spital din Lugoj, județul Timiș, pentru care Primăria Lugoj a obținut o finanțare de aproximativ 150 de milioane de euro din PNRR sunt întârziate înainte de a începe.

Claudiu Buciu, fostul primar al Lugojului, care și-a pierdut mandatul pentru că și-a schimbat domiciliul, dar a rămas consilier al primarului interimar, a anunțat într-o postare de pe pagina sa de Facebook că proiectul este întârziat cu trei luni.

În plus, licitația pentru desemnarea firmei care să realizeze proiectul a fost anulată și se reia de la zero.

Buciu a explicat că la licitația organizată de primărie pentru spital au fost puse mai multe condiții obligatorii: cifra medie de afaceri pentru ultimii trei ani (2020, 2021, 2022) să fie minimum 200 milioane de lei; ducerea la bun sfârșit (a construirii), în ultimii 5 ani, a unui contract care a presupus realizarea unui spital în valoare de cel puțin 100 milioane de lei; ducerea la bun sfârșit (a proiectării), în ultimii 5 ani, la nivelul a minimum 5 milioane lei (cumulat), în cadrul a maximum 5 contracte de proiectare de spitale.

La licitație s-au înscris două firme: una din Turcia și o asociere româno-turcă. Firma românească a fost descalificată din start pentru că a oferit un preț mai mare decât cel estimat. Asocierea româno-turcă rămasă singură în cursă a trecut în următoarea etapă a evaluării: dovada experienței similare.

„Din păcate, asocierea nu a putut face dovada experienței similare solicitate. Mai mult, în ceea ce privește experiența în domeniul construirii de spitale, asocierea a depus documente prin care a încercat să inducă în eroare comisia de evaluare, respectiv a depus documente neconforme cu realitatea. Aceste documente au provenit de la societatea din Republica Turcia, dar au fost asumate pentru conformitate cu originalul de către liderul asocierii, o importantă societate ce activează în domeniul construcțiilor din România”, a explicat Buciu.

Fostul primar a explicat că în cadrul asocierii româno-turce „societatea lider al asocierii urma să îndeplinească condiția privind cifra de afaceri solicitată, cealaltă societate românească asociată urma să îndeplinească condiția privind experiența similară în domeniul proiectării de spitale, iar societatea din Republica Turcia urma să îndeplinească condiția privind experiența similară în domeniul construirii de spitale”.

Potrivit lui Buciu, firma din Turcia a depus, în dovedirea experienței similare, un contract de construire a unei clinici medicale în cadrul unei baze militare de pe teritoriul Turciei, contract în valoare de 61.548.488,24 milioane dolari.

„Multiplele neconcordanțe dintre diversele documente depuse în susținerea experienței similare (contracte, recomandări, recepții, facturi, detalieri ale prețului prestațiilor, detalieri ale perioadei contractuale), erorile grosolane de redactare a documentelor înaintate, folosirea de ștampile la date la care acestea nu puteau exista, utilizarea de documente standard cu coduri de generare legate de momentul creării acestora, utilizarea de semnături identice pe mai multe documente, precum și faptul că proiectul prezentat în ofertă (trei fotografii) este realizat în realitate în SUA, într-o altă bază militară și de către un alt constructor, ne-au întărit în mod rezonabil convingerea că ofertantul a încercat să inducă în eroare comisia de evaluare, prin utilizarea de documente neconforme cu realitatea”, susține Claudiu Buciu.

Potrivit fostului edil, pentru a fi verificată veridicitatea documentelor depuse de către firma din Turcia, au fost accesate baze de date oficiale din Turcia, SUA și din România. „În consecință și această ofertă a fost respinsă, iar procedura, din lipsă de oferte corespunzătoare, a fost anulată”, a mai explicat Buciu.

Sursa: https://adevarul.ro/

Alte subiecte :

VIDEO | Accident pe A1, Timișoara – Arad! Două mașini s-au izbit din plin

Un accident s-a petrecut pe A1, după urcarea de la Remetea Mare. Două mașini s-au tamponat și o a treia este ușor lovită.  În jurul...

Lucrări la rețele Aquatim

Marți, 30 iulie, între orele 9-15 se va întrerupe alimentarea cu apă în Săcălaz pentru executarea unei conectări de conducte la intersecția străzilor IV...

Citește și :