Fără grătare în cimitire, de Ziua Morților! Locurile unde veți găsi coroane de flori, la Timișoara

469

Ziua morților, cunoscută și sub denumirea de ,,Luminația” este sărbătorită în calendarul romano-catolic în data de 2 noiembrie, a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Mai demult ziua morților era reportată pe 3 noiembrie, dacă 2 noiembrie cădea într-o zi de duminică (formă extraordinară a ritului roman).

În lumea apuseană sărbătorirea luminației începe după vesperele (vecernia) din seara zilei de 1 noiembrie. În această zi, creștinii își cinstesc și îngrijesc mormintele celor trecuți la cele veșnice. Credincioșii merg la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse, în amintirea celor care i-au însoțit pe drumul vieții.

Ziua Morților, la Timișoara

Ca în toată țara, și la Timișoara va fi marcată această zi. Cetățenii care vor merge miercuri, 1 noiembrie, la cimitire, trebuie să știe că vor găsi coroane de flori la cimitirele din Calea Şagului, Calea Buziaşului, Calea Lipovei, Eroilor, Rusu Şirianu și strada Stuparilor.

Ziua Morților, la Arad

La Arad, Primăria municipiului anunţă faptul că pe 1 noiembrie ordinea publică în incinta cimitirelor Pomenirea şi Eternitatea din Arad, precum și în zonele adiacente acestora va fi asigurată de agenţi din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Locală. Aceştia vor patrula pe tot parcursul zilei pentru a preveni incidentele de orice fel, asigurând celor prezenţi în cimitire condiţiile necesare reculegerii la mormintele celor dragi.

Directorul general al Direcţiei Poliţia Locală, Florin Barna le recomandă arădenilor să apeleze negreşit la agenţii aflaţi în teren dacă întâmpină orice fel de neplăceri. În plus, Barna a ţinut să reamintească faptul că “există o legislaţie care reglementează modul şi locul unde se pot face grătare, iar cei care vor alege să sfideze legea doar pentru respectarea unei tradiţii riscă amenzi cuprinse între 1000 şi 3000 de lei.”

Cu ocazia Zilei Morţilor cimitirele arădene vor fi deschis între orele 08.00 – 22.00. În acest interval accesul auto în cimitire va fi interzis, cu excepția autovehiculelor mortuare și a autoturismelor care transportă persoane cu handicap locomotor sau mobilitate redusă, pe baza legitimației care atestă acest fapt.

LĂSAȚI UN MESAJ