6.2 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Factură la gaz de 54.000 de euro pentru o școală. Și alte instituții de învățământ au primit facturi mari

Facturi uriaşe la gaz pentru mai multe școli din Bârlad. Cea mai mai mare factură este de 54.000 de euro pentru consumul pe o singură lună. Ca să nu lase copiii în frig, primăria este nevoită să ia bani de la alte proiecte și să achite aceste sume. Primarul le cere directorilor de școli să fie cumpătați când dau drumul la căldură.

Mai multe unități de învățământ din municipiul Bârlad, județul Vaslui, au primit facturi imense de la consumul de gaz metan pe o singură lună. Cea mai mare factură este de 270.000 de lei, adică 54.000 de euro. Sunt însă și facturi de 83.000 de lei, 79.000 de lei și o singură școală a primit o factură rezonabilă, susține primarul municipiului.

În consecință, acesta i-a convocat pe directorii de școli și le-a cerut să fie chibzuiți, să nu mai dea drumul la căldură acolo unde nu se justifică, mai ales că sunt unități școlare care sunt slab izolate termic iar centralele merg zi și noapte fără să facă față.

Primarul a mai spus că dacă vin în continuare facturi atât de mari, atunci proiectele mari de dezvoltare a orașului sunt compromise.

Amenzi de un milion de euro și controale

Amenzi de un milion de euro au fost date furnizorilor iar controale au avut loc, după scumpirile din energie. Autoritățile au suspiciunea că distribuitorii s-ar fi înțeles la preț.

Milioane de români nu beneficiază, însă, de plafonarea prețurilor sau compensarea facturilor pur și simplu pentru că nu se încadrează la criteriile de preț, sau de consum.

Consiliul Concurenței va verifica dacă preţurile mari la energie şi gaze din această perioadă sunt corecte şi dacă a existat un efort deliberat de implementare greoaie a legii privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor.

Bogdan Chirițoiu – președintele Consiliului Concurenței: „Guvernul ne-a solicitat să ne uităm la ceea ce se întâmplă în momentul de față cu procesul compensării, la modul cum e el aplicat.

Noi vrem să vedem dacă e o înțelegere între companii să încetinească punerea în aplicare a acestei legi.

Ideea că legea nu mi-e mie clară sau că soft-ul meu nu e gata, asta îmi dă mie o scuză să nu aplic legea. E ceva ce nu am mai auzit într-o altă industrie.

Autoritatea de Concurență ar fi a treia instituție care controlează furnizorii, după Autoritatea de Reglementare în Energie și Protecția Consumatorilor.

ANRE a amendat de altfel doi furnizori de energie electrică și gaze naturale, care nu au aplicat schema de sprijin pentru facturile emise pentru consumul din noiembrie.
Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Sorin Grindeanu recunoaște că 30 de ani clasa politică locală nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor timișorenilor | FOTO-VIDEO

Fostul premier, actualmente ministrul Transporturilor în Cabinetul Ciolacu, a făcut această precizare în cadrul întâlnirii membrilor guvernului cu presa timișoreană. Și el, și Alfred Simonis,...

Președintele CCIA Timiș a deschis FoodIntelForum București 2024

Miercuri, 24 aprilie, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la deschiderea oficială a celei de-a...

Citește și :