20.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

,,Fabrica de orbi” din Timișoara a fost destructurată! Tribunalul Timiș a emis primele sentințe în cazul celor implicați în rețea

Tribunalul Timiș a pronunțat o primă sentință în dosarul „fabricii de orbi” în care au fost trimiși în judecată un fost șef de serviciu al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș și alte 25 de persoane.

Laszlo Andras Lihor-Laza, fost șef de serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș, a fost condamnat de Tribunalul Timiș la cinci ani și patru luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată, fraudă informatică în formă continuată și fals informatic în formă continuată. Sentința nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.

Alături de Laszlo Andras au mai fost condamnați, la câte patru ani de închisoare cu executare, doi intermediari ai afacerii: Brândușa Eleonora Ianculescu și Ioan Cicedea.

De asemena, 22 de falși beneficiari ai unor indemnizații de handicap pentru nevăzători au fost condamnați la închisoare cu suspendare.

Sute de nevăzători falși

Ancheta DNA din dosarul „fabricii de nevăzători” a scos la iveală că Laszlo Andras Lihor-Laza a introdus pe nedrept în sistemul informatic al D.G.A.S.P.C Timiș datele reale ale unui număr aproape 500 de beneficiari de certificate de încadrare în grad de handicap vizual grav cu asistent personal /însoțitor, în scopul introducerii acestora la plată ca și cum ar fi deținătorii unor certificate autentice de încadrare în grad de handicap vizual, eliberate în mod real.

Pentru serviciile sale Lihor-Laza a primit sume cuprinse între 500 – 2.600 de euro de persoană, primind în total 51.195 euro.

Obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte județe și-au stabilit provizoriu reședința în județul Timiș, pentru a putea obține un astfel de certificat (ex. din județele Maramureș, Bistrița Năsăud, etc.). Acele documente fac ca beneficiarii lor să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar și alte facilități conferite de lege, prejudiciul adus bugetului de stat, fiind de 5.362.895 euro, din care suma de 1.395.781 lei este reținută pentru un număr de 29 de falși beneficiari care fac obiectul prezentului dosar, iar față de restul falșilor beneficiari se continuă urmărirea penală”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Potrivit procurorilor, „mare parte din falșii beneficiari de prestații sociale ca urmare a încadrării nereale în grad de handicap, fie nu au avut niciodată un loc de muncă în România, fie lucrează în străinătate, fie lucrează în instituții publice, chiar din domeniul medical, și nu achită niciun fel de contribuții la bugetul de stat”. „Mai mult, o parte dintre aceștia dețin în același timp și permis de conducere auto și circulă pe drumurile publice”, mai spun procurorii.

„De asemenea, din cercetări a mai rezultat că, începând cu luna martie 2020 (pe perioada stării de urgență și a stării de alertă) persoane care ar fi obținut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la primăriile de domiciliu (din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița Năsăud) documentația necesară și pentru obținere de facilități acordate pentru prevenirea și combaterea infectării cu virusul ”SARS-CoV2-(COVID 19)”, mai spun procurorii DNA în rechizitroiu.

Sursa: https://adevarul.ro/

Alte subiecte :

Citește și :