13 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Expoziția internațională „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800”

Reprezentări grafice și hărți ale spațiului dunărean, care datează chiar și din anii 1600, sunt aduse în fața publicului timișorean, la Muzeul Național al Banatului. Instituția de cultură a vernisat vineri, 09 iulie 2021, expoziția internațională „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean 1650-1800”. Expoziția eveniment ocupă mansarda B a Bastionului Theresia, nr. 4.

Expoziţia „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800“, organizată de Arhiva Landului Baden-Württemberg, Secţia Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Institutul de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen, are ca temă primele reprezentări cartografice cu privire la spaţiul dunărean și evoluția lor. Acest proiect comun invită la o călătorie într-un spaţiu în multe privinţe „necunoscut” al Europei. Se poate discuta concomitent cum înţelegem astăzi spaţiul Dunării mijlocii şi de jos, cât şi cel al Europei de sud-est și cu ce imagini cartografice asociem această regiune.
Expoziţia bilingvă – în limbile germană şi engleză – cuprinde 70 de exponate valoroase, dintre care unele sunt prezentate publicului pentru prima oară. Baza expoziţiei o constituie cuprinzătoarea colecţie de hărţi şi planuri iniţiată de marcgrafii Casei de Baden în scopuri militare, păstrată astăzi la Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Biblioteca Landului Baden. Aceste hărţi sunt completate cu exponate din colecţia Institutului de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen şi din două colecţii private: colecţia dr. Mathias Beer (Tübingen) şi colecţia dr. Ovidiu Şandor (Timişoara).
După vernisajul expoziţiei la Karlsruhe, în anul 2017, aceasta a început un lung tur european. În România „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800“ este prezentată în cooperare cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Studii Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu şi Arhiva Naţională a României. A mai fost expusă în oraşele Cluj-Napoca, Sibiu, Brăila, Iaşi, Reșița şi Chişinău (Republica Moldova), curatorul expoziției în România fiind prof. dr. Rudolf Gräf.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 10 iulie – 1 septembrie 2021, în mansarda B2 din Bastionul Theresia, strada Martin Luther, nr. 4. Intrarea este gratuită pentru copii, elevi, studenți și pensionari. Biletul pentru celelalte categorii este de 5 lei.

Alte subiecte :

Citește și :