EXCLUSIV! Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig. România – invitată de onoare. Foto

297

La Timişoara va avea loc, în perioada 19 – 22 aprilie 2018, a VII-a ediție a Salonului de Carte Bookfest, care se va desfășura în complexul expozițional Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT), vizavi de Sala “Olimpia”. Se anunţă multe evenimente demne de interes, participarea câtorva nume importante ale literaturii române, lansări de cărţi care mai de care mai tentante pentru cititori, lecturi şi sesiuni de autografe. Dar până atunci, vă invităm să la o scurtă incursiune într-unul dintre cele mai spectaculoase târguri de carte din Europa, cel de la Leipzig, care s-a desfăşurat la mijlocul lunii martie, a găzduit peste 2400 de standuri (majoritatea de carte), din peste 40 de ţări şi la care au fost peste 200000 de vizitatori. România, alături de Georgia, a fost ţară invitată de onoare, a avut un stand de 300 de metri pătraţi, care a fost gândit ca un amfiteatru – în care s-au derulat o parte dintre lansările de carte, mesele rotunde ori lecturile scriitorilor participanţi. S-au organizat peste 70 de evenimente, la care au participat mai bine de 40 de scriitori, printre care Herta Müller (născută în Timiş, la Niţchidorf), laureata Premiului Nobel pentru literatură din 2009.

Unul dintre momentele aparte ale seriei de evenimente i-a aparţinut artistului Saşa-Liviu Stoianovici care, în Galeria KUB, a imaginat o hartă a României din… cârnaţi. Iar participanţii la recitalul de poezie ce a avut loc acolo, nu doar că au admirat conturul ţării noastre, dar l-au şi mâncat, căci Stoianovici a tăiat câte-o bucăţică pentru toţi doritorii şi pofticioşii.

Târgul de la Leipzig este ca un basm generat de mii de tineri ce vin costumaţi în personaje din cărţi şi din filme, din benzi desenate ori din… propria imaginaţie. E un fel de Hollywood, de spectacol continuu, populat de fiinţe şi arătări fantastice, încât nu mai ştii încotro să te uiţi şi pe cine să imortalizezi cu aparatul de fotografiat ori de filmat. Deşi anul acesta a nins şi a viscolit în oraşul german, zecile de mii de iubitori de carte au luat cu asalt halele târgului, fie în căutare de cărţi, fie într-o plimbare printre zecile de mii de titluri, fie pentru autografe de la autorii îndrăgiţi, fie pentru a fi, pur şi simplu, în spiritul acestui târg fabulos.

Banatul Azi vă prezintă o galerie cu câteva fotografii inedite de la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig – 2018 şi vă dă întâlnire la Bookfest Timişoara!

 

LĂSAȚI UN MESAJ