EXCLUSIV! Interviu cu secretarul de stat Doru Vișan despre situația actuală și perspectivele mineritului-VIDEO

402

R: Care este situaţia la ora actuală şi ce se va întâmpla cu minele din Valea Jiului?

D.V.: Situaţia la ora actuală în Valea Jiului este următoarea, este vorba de Complexul Energetic Hunedoara, unde sunt patru exploatări miniere, Lupeni, Vulcan, Lonea şi Livezeni. Din cele patru entităţi, două, printr-o Hotărâre de Guvern care a ieşit săptămâna trecută, vor intra într-un program de închidere, respectiv Lonea şi Lupeni, program de închidere cu final 2018 pentru extracţie, şi 2027, pentru lucrări de închidere. Prin această măsură vom asigura aproape în integralitate o acoperire socială fără să creem disconfort oamenilor, fără a-i da afară.

doru-visan-minerit-2

R: Până la urmă câţi vor rămâne fără locuri de muncă?

D.V.: Nu cred că vor rămâne, deoarece celelalte două entităţi, respectiv Vulcanul şi Livezeniul, rămânând active în continuare, o parte dintre oameni, cei tineri, vor trece spre aceste mine, respectiv şi echipamentele vor fi transferate la cele ce vor rămâne active. Eu personal consider că nu se va ajunge în situaţia ca oamenii să rămână fără un loc de muncă. Sigur că în aceşti ani, în baza Hotărârii de Guvern care are două capitole de cheltuieli – Cheltuiala cu subvenţia cărbunelui în capitolul III, şi în capitolul IV, cheltuieli excepţionale – sunt prevăzute şi cheltuieli şi facilităţi pentru disponibilizarea personalului. Or persoanele care mai au puţin până la pensie vor dori să beneficieze de aceste facilităţi care sunt prevăzute de legiuitor. Şi, ca atare, se va derula un proces natural în acest sens.

R: Ce se va întâmpla cu Complexul Energetic Mintia? Dar cu Paroşeniul?

D.V.: Dintre cele două termocentrale, Mintia şi Paroşeni, am notificat Comisia Europeană, care a dat Acordul de Principiu, vor rămâne două blocuri energetice, blocul 3 de la Mintia şi blocul 4 de la Paroşeni, cu funcţionare pe cărbunele extras de la cele patru exploatări miniere, până în 2018, iar după această perioada cu cărbunele extras de la Vulcan şi Livezeni, urmând că, dacă se găsesc şi alte oportunităţi de investiţii să le facem.

doru-visan-minerit-4

R: Ce se va întâmpla cu Complexul Energetic Oltenia?

D.V.: În Complexul Energetic Oltenia, situaţia din acestă iarnă a arătat necesitatea şi siguranţa pe care o oferă acest Complex Energetic, respectiv cele 12 blocuri din Oltenia IV, la Rovinari patru, la Turceni două, la Işalniţa două, la Craiova două. Guvernul actual a luat măsuri de promovare a două acte normative pentru extinderea a două cariere de exploatare a cărbunelui, Roşia şi Jilţ.

R: Cărbunele extras din exploatările miniere are valoarea energetică pentru funcţionare la capacitate?

doru-visan-minerit-3

D.V.: Atât în Oltenia, cât şi în Hunedoara, s-a demonstrat, toate aceste capacităţi energetice sunt proiectate şi funcţionează la parametrii corespunzători cu acest cărbune. Condiţiile de Mediu la Complexul Energetic Oltenia sunt realizate în integralitate, nu avem nici o neconformitate în această zonă. La Hunedoara, Grupul IV de la Paroşeni, conform notificării către Comisia Europeană şi asumării în acest sens, în 2017 se vor finaliza toate condiţiile de mediu şi eficienţă economică, iar la Mintia, prin accesarea ajutorului de tip SIEG, se vor finaliza la finalul anului 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ