EXCLUSIV Asociația lui George Simion a primit donații de la unități militare ale SPP și SRI între anii 2011-2014. Ce nume din politică i-au mai dat bani

162

Asociația „Onoare și Patrie”, unde actualul lider AUR George Simion a fost vicepreședinte, a primit donații și sponsorizări de peste 50.000 euro din partea unor lideri politici, a unor companii cu influență în spațiul public, dar și de la unități militare ale SPP și în legătură cu SRI.

PRESShub a intrat în posesia unor documente care arată tranzacțiile financiare făcute între 2010 și 2018 de către Asociația „Onoare și Patria”, parte a platformei unioniste Acțiunea 2012, principala umbrelă sub care George Simion, în prezent co-președinte și deputat AUR, a militat pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Persoane care au deținut funcții importante în statul român apar pe lista celor care au donat, o singură dată sau recurent, organizației lui George Simion. Printre acestea, se numără:

  • Vasile Dîncu, ministru în mai multe guverne, demisionat anul trecut din funcția de ministru al Apărării;
  • Gabriel Oprea, fost lider al UNPR, vicepremier și ministru în mai multe guverne;
  • Viorica Dăncilă, fost europarlamentar și premier;
  • Rodica Nassar, deputat PSD, fost președinte al Comisiei pentru sănătate și familie.

Ce este Acțiunea 2012

Platforma Acțiunea 2012 este o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România. Platforma a fost înființată în 2011.

Potrivit programului său, platforma „militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.”

„Numele platformei îşi are originea în dorinţa organizaţiilor componente de a acorda prioritate acţiunilor în faţa vorbelor şi în împlinirea, pe 16 mai 2012, a 200 de ani de când Principatul Moldovei a fost rupt în două iar partea lui de Răsărit a fost anexată Imperiului Rus”, se arată într-un comunicat de presă.

George Simion era prezentat, în urmă cu 11 ani, ca purtător de cuvânt al platformei Acțiunea 2012, din care a făcut parte și Asociația „Onoare și Patrie”. Actualul lider AUR a fost atunci unul dintre cei mai activi și vizibili activiști pentru unirea cu Republica Moldova.

Mișcarea precizează, pe site-ul său oficial, că a beneficiat pe parcursul campaniilor derulate de sprijinul „partenerilor din întreaga ţară”. „Printre aceştia se regăsesc autorități centrale și locale, toate componentele societății civile, companii”, menționează Acțiunea 2012, fără a prezenta o listă a entităților juridice care au donat.

RDS&RCS, donație de 45.000 de lei. Luxten, 35.000 de lei

Între companiile cu rezonanță în spațiul public care au donat mișcării unioniste coordonată de George Simion se numără RCS&RDS, care a oferit 45.000 lei în februarie 2014, reiese din documentele PRESShub.

O alta companie cunoscută mai ales prin apropierea de fostul președinte Traian Băsescu, Luxten Lighting Company SA, a donat în șase rânduri suma totală de 35.000 de lei (februarie 2014 – 5.000 de lei, aprilie 2014 – 5.000 de lei, martie 2014 – 5.000 de lei, septembrie 2014 – 10.000 de lei, iunie 2015 – 5.000 de lei și august 2015 – 5.000 de lei).

Fundația The Group, ONG al unuia dintre cei mai importanți jucători din piața de publicitate din România, a donat 22.000 lei în martie 2014. Mihaela Nicola, CEO The Group, scria în 2014, la revista „Intelligence”, publicație deținută de către SRI.

Vasile Dîncu a donat de 8 ori

Potrivit documentelor deținute de PRESShub, fostul vicepremier și ministru al Apărării Naționale Gabriel Oprea a donat Asociației Onoare și Patriei, controlată de George Simion, 3.000 lei în iunie 2014.

Donație de la Gabriel Oprea, pentru Asociația „Onoare și Patrie”

Fostul premier Vasilica Dăncilă, pe atunci europarlamentar PSD, a donat doar 300 lei, în aceeași lună.

Donație Viorica Dăncilă, pentru Asociația „Onoare și Patrie”
Donație de la Viorica Dăncilă, pentru Asociația „Onoare și Patrie”

Vasile Dîncu a fost mai generos și a donat mișcării unioniste a actualului lider AUR de opt ori, potrivit datelor noastre. Fostul ministru al Apărării Naționale a donat periodic sume între 200 și 600 de lei. De exemplu, câte 200 de lei în septembrie și octombrie 2014, 400 lei în decembrie 2014 sau 600 lei în iulie 2015.

Vasile Dîncu a explicat, pentru PRESShub, că de fapt a donat bani Asociației „Onoare și Patrie” chiar până în 2018.

Bani de la unități militare către asociația lui George Simion

La asociația condusă de George Simion au ajuns donații dinspre mai multe unități militare. Dar nu orice fel de unități militare, după cum reiese din actele consultate de PRESShub.

De exemplu, de la UM 0472 București, au venit 155,49 lei în octombrie 2011 și 252,49 lei în octombrie 2013, sub forma de „sponsorizare pentru entități non-profit”.

UM 0472 are legătură cu Serviciul Român de Informații, arată informații publice. De exemplu, într-un anunț postat pe site-ul Academiei Naționale de Informații a SRI, se precizează că „Serviciul Român de Informații, prin Unitatea Militară 0929 București, a semnat, în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile, contractul de finanțare (…) având ca beneficiar al proiectului Unitatea Militară 0404 Bucureşti şi ca parteneri Academia Naţională de Informaţii, Institutul pentru Tehnologii Avansate şi Unitatea Militară 0472 Bucureşti”.

De asemenea, adresa UM 0472, din strada Franceză (centrul Bucureștiului), este identică cu o unitate militară asumată public de către SRI, UM 0929.

Alți bani pentru asociația condusă de actualul lider AUR au venit de la UM 0149, sub forma de „impozit cedat art. 57 L 57/2003”: 184 de lei în octombrie 2014.

Indicativul de mai sus reprezintă o unitate militară din cadrul Serviciului de Protecție și Pază (SPP), condusă de discretul general Lucian Pahonțu, unul dintre cei mai longevivi șefi de serviciu secret din România.

Totalul donațiilor din partea multor persoane fizice, companii sau instituții de stat s-a ridicat la suma aproximativă de 52.000 euro.

George Simion: A fost o campanie de strângere de fonduri de la parlamentari

PRESShub l-a întrebat pe actualul lider AUR, George Simion, care este explicația pentru faptul că atât de multe personalități politice, firme importante și unități militare au donat bani Asociației „Onoare și Patrie”, unde a fost vicepreședinte.

Inițial, acesta a răspuns că nu crede că unitățile militare pot sponsoriza vreo asociație. „Nici nu mai știu. Dacă îmi spuneți sumele, poate…”, a precizat George Simion. După ce i-am transmis care sunt sumele primite de la UM 0472 și UM0149, acesta a menționat:

„Cred că intuiesc despre ce este vorba, probabil este vorba despre redirecționarea de impozit de 2%, cum era atunci. Nu știu cum ne-au ales pe noi, probabil au direcționat și spre alte organizații”. George Simion

Cât privește politicienii, George Simion a explicat că în acei ani platforma Acțiunea 2012 a făcut o campanie de strângere de fonduri care s-a adresat direct parlamentarilor și europarlamentarilor, pentru cauza Basarabiei.

„În 2014 sau 2015, cred, că nu mai știu bine anul, a fost o acțiune de sprijinire a unor tineri basarabeni, de școlarizare a lor în România, și țin minte că a existat un apel către toți parlamentarii din acel moment, să ne sprijine cu bani.

Parlamentari și europarlamentari. Și au donat mai mulți de la mai multe partide. Cred că a donat atunci chiar și fostul președinte Traian Băsescu, nu mai sunt sigur”, a răspuns liderul AUR.

Ce s-a întâmplat cu banii cash

Un aspect interesant care reiese din documentele consultate de PRESShub este acela că din conturile Asociației „Onoare și Patrie” au fost retrase periodic sume mari de bani sub formă de cash. În unele zile, au fost retrase de la bancomate sume cuprinse între 11.000 și 13.000 de lei.

PRESShub l-a întrebat pe George Simion la ce au fost folosiți banii cash. În general, nu este o cutumă ca o entitate juridică să folosească bani cash, scoși de la bancomate.

„Bănuiesc că aceste sume apar în contabilitate și sunt acte justificative. Nu mai țin minte. Voi aveți actele…”, a replicat liderul AUR.

Întrebat dacă a avut contacte cu reprezentanții unităților militare ale celor două servicii secrete de la care au venit bani în asociație, George Simion a insistat asupra faptului că doar bănuiește de unde au venit banii, dar nu a avut legături directe cu acestea.

Vasile Dâncu: M-au așteptat o dată și mi-au cerut să le donez

Recent demisionatul ministru al Apărării Naționale Vasile Dîncu a explicat, pentru PRESShub, că l-a cunoscut în anii 2014 – 2015 pe George Simion, dar numai pentru că a venit să ceară donații pentru Acțiunea 2012.

„L-am cunoscut în perioada aia pe George Simion, dar nu mai țin minte exact. Cred că a fost o acțiune atunci, a venit el l-a mine cu niște studenți basarabeni și mi-au dat un steag de la Acțiunea 2012.

În rest, nu. Eu am lucrat cu studenții basarabeni de la Cluj, am sprijinit asociația lor de-a lungul timpului.

Au trimis rapoarte cu ce au făcut ei cu banii alocați, cu niște cărți lansate de către George Simion.

Le-am dat bani până în 2018, am găsit un mail de atunci, că și-au schimbat organizarea și atunci am oprit donațiile. Vasile Dîncu

Sincer, nu îmi mai aduc aminte exact. Contabilul meu se ocupa de această chestiune, plătea periodic, sume mici. Ei mi-au arătat un program de acțiuni și am găsit și mailuri cu un fel de bilanț.

Mă sunau la începutul anului să îmi reînnoiesc opțiunea de donație. Nu am avut altă colaborare cu ei”, a răspuns Vasile Dîncu pentru PRESShub.

Sursa: https://presshub.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ