Eufonia Festival – ediție aniversară

122


Eufonia Festival, cel mai mare festival de muzică de cameră din vestul României, a ajuns la ediția cu numărul cinci. Fiind o ediție aniversară, evenimentul aduce o serie de premiere, concerte în spații neconvenționale și invitați de talie internațională.
Evenimentul intitulat Music Outside the Box va avea loc în perioada 28 august -18 septembrie și este structurat pe două capitole: Eufonia Baroque Academy (28 august – 5 septembrie) și Eufonia Masterclasses (11 – 18 septembrie). Eufonia Baroque Academy
Secțiunea este o premieră a Eufonia Festival și se desfășoară sub conducerea violonistului Bernhard Forck, concertmaistru de peste 20 de ani al Academiei de Muzică Veche din Berlin (Akamus Berlin).

Participanții la Eufonia Baroque Academy vor avea ocazia să participe la masterclass-uri instrumentale, să facă parte dintr-o orchestră de cameră, să participe la workshop-uri de muzică de cameră și vor putea cânta cu arcușe baroce, puse la dispoziție de către organizatori. În cadrul secțiunii vor avea loc și trei concerte:
 Back to Bach – Casa Artelor Timișoara, 01.09.2022, de la ora 20:00
 Biserica din Ofsenița – 03.09.2022, de la ora 20:00
 Sinagoga din Cetate – 04.09.2022, de la ora 19:00.

Eufonia Masterclasses
Secțiunea de cursuri din cadrul ediției aniversare a Eufonia Festival este susținută de artiști de renume din țări precum Statele Unite ale Americii, Germania, Rusia, Turcia, Slovenia, Polonia, Norvegia, Rusia și România. Vor avea loc și concerte susținute de tineri instrumentiști și artiști invitați, după cum urmează:
 Avant-Garde – Centrul Reformat Noul Mileniu Timișoara – 14.09.2022, de la ora 19:00
 Young Pianists – mansarda Bastionului Theresia – 16.09.2022, de la ora 19:00
 Next Generation – curtea interioară a Mononom – 17.09.2022, de la ora 19:30
 Concert aniversar – Sala Capitol a Filarmonicii Banatul – 18.09.2022, de la ora 19:00.
Concertul aniversar va fi precedat de o expoziție foto și discuții la un pahar de șampanie în foaierul Filarmonicii Banatul.
În cadrul concertului aniversar, în premieră la Timișoara, lucrarea Cvintetul cu pian, op. 89 de Nikolai Kapustin, compoziție ce îmbină jazz-ul cu muzica clasică, va fi interpretată la pian de un adevărat specialist al muzicii lui Kapustin, pianistul german cu origini timișorene Frank Dupree.
În premieră absolută pentru România, în cadrul concertului Eufonia Festival – Music outside the box vom asculta compoziția lui Modest Mussorgsky, Tablouri dintr-o expoziție – Remake, în varianta lui Yaron Gottfried pentru ansamblu de muzică de cameră și trio de jazz.
Detalii despre concerte, pe https://eufonia.ro/
Biletele se pot achiziționa de pe https://www.filarmonicabanatul.ro și de la casieria Filarmonicii Banatul.

Descrierea profesorilor

Artiștii care susțin cursurile de măiestrie interpretativă din programul de anul acesta sunt Bernhard Fork (vioară), Tony Rymer (violoncel), Frank Dupree (pian), Karolina Errera (violă), Miriam Helms Alien (vioară Stradivarius), Tomaz Mocilnik (clarinet), Benedikt Seel (fagot), Zofia Neugebauer (flaut), Johannes Lamotke (corn), Doga Sacilik (oboi), Vlad Popescu (vioară – curatorul artistic al evenimentului) și Angelica Postu, care va susține un training mental.

Bernhard Fork
este concertmaistru de peste 20 de ani al Academiei pentru Muzică Veche din Berlin. Împreună cu Akamus, Bernhard Fork a susținut regulat concerte în cele mai importante metropole europene, dar și în Orientul Mijlociu, Japonia, Asia de Sud-Est, Australia, America de Nord și de Sud. Ca violonist modern a fondat în anul 1995 Manon Quartet Berlin, un ansamblu cameral ce și-a dedicat inspirația artistiscă celei de-a doua școli vieneze și care a făcut parte din programul de rezidență Tanglewood’s Quartet. Între 2007 și 2019, Bernhard Fork a fost director muzical al Händel Festival Orchestra din Halle și director artistic al seriei de concerte Händel zu Hause.

Frank Dupree
este pianist de muzică clasică și jazz, dirijor și profesor de pian și muzică de cameră în cadrul Eufonia Festival. Se poate lăuda deja cu o carieră impresionantă, susținând concerte în calitate de solist cu orchestre de top, precum Orchestre de Chambre de Paris (solist și dirijor), London Philharmonic Orchestra, Minnesota Orchestra, Malmö Symphony și Beethoven Orchester Bonn. În cadrul premiilor Opus Klassik Award, Frank Dupree a obținut titlul pentru cea mai bună înregistrare a anului pentru un concert din secolul XX/XXI și este câștigător al Deutscher Musikwettbewerb. Frank Dupree este artist oficial Steinway.

Miriam Helms Alien
cântă la o vioară Stradivarius din 1689, împrumutată de ASAF – Anders Sveaas Almennyttige Fond. Se numără printre cei mai promițători tineri artiști norvegieni ai ultimilor ani. De-a lungul carierei, a susținut concerte cu orchestre precum Norwegian Radio Orchestra, Norwegian Chamber Orchestra, Bergen Philharmomic, Israeli Netanya Orchestra, Oslo Camerata. A câștigat premii importante la concursuri precum Kocian Violin Competition, Grand Prix Laureate și Bärenreiter Prize. De asemenea, a câștigat Sparre Olsen Prize și Norwegian Music Publisher’s Prize of Honour în 2009 și a fost numită Noeway’s “Young Musician of the year 2010”. A fost aleasă de Oslo Philharmonic “Norway’s representative for the Nordic Soloist Prize”.

Vlad Popescu
este director artistic al Eufonia Festival încă din 2018. A absolvit Colegiul National de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, clasa prof. Maria Cleșiu. Și-a continuat pregătirea în Austria, studiind la Graz și Klagenfurt, cu prof. Helfried Fister, și a absolvit în 2013 cu cea mai înaltă distincție. Între 2013-2016, a realizat un Masterat în Muzică de Cameră la reputata Universitate „Hanns Eisler” din Berlin, clasa prof. Eberhard Feltz, pentru ca din octombrie 2016 să urmeze un masterat în vioară solo la Universitatea de Muzică din Rostock, clasa prof. Ștefan Hempel. Vlad Popescu este membru fondator al Furiant Quartet alături de care a câștigat numeroase concursuri internaționale, având o bogată activitate concertistică desfășurată pe mai multe continente (SUA, Africa, Asia). Vlad Popescu a concertat din postură solistică alături de orchestrele Norddeutsche Philharmonie Rostock (Germania), Kärnten Symphonie Orchester (Austria), Filarmonica Banatul din Timișoara, iar ca muzician de orchestră a apărut constant ca șef de partidă în ansamblurile Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, Camerata Berna, Deutsche Kammerorchester Berlin și Ensemble Ruhr. De la începutul anului 2021, Vlad Popescu este asistent la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, unde predă vioară la clasa violonistului Alexandru Tomescu, iar din octombrie 2022, Vlad va preda vioară la Facultatea de Muzică și Teatru din Rostock, Germania. Vlad Popescu cântă la o vioară modernă construită de lutierul Philippe Girardin și împrumutată, pe termen nelimitat, de către doctorul Peter Hauber din Berlin.

Despre Eufonia Festival

Eufonia Festival – cel mai important festival de muzică de cameră din vestul României a luat naștere din dorința inițiatorului proiectului, Asociația Trib’Art, de a contribui la dezvoltarea unei dimensiuni culturale și cultural-educative a regiunii Banat prin realizarea de concerte, activități educaționale, masterclass-uri pentru tineri muzicieni și activități de muzicoterapie în orașe din regiunea de vest.
În 2019, Eufonia Festival a devenit primul festival care a inclus în program o conferință și workshop-uri de muzicoterapie, precum și seminarii de consiliere pentru părinții copiilor cu nevoi speciale.
Concertele educaționale sunt una dintre prioritățile proiectului. Doar în primii trei ani de activitate, Eufonia Festival a dus muzica mai aproape de peste 4.000 de copii din mediul rural și urban, prin intermediul concertelor educaționale interactive susținute de către artiști internaționali și participanți la masterclass-uri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.