Etichete mai clare. Vom şti de unde provine laptele pe care îl cumpărăm şi ce conţine

212

În două luni, vom şti exact pe ce dăm banii, atunci când cumpărăm lapte proaspăt. Un proiect de lege dezbătut în Camera Deputaților în aceste zile prevede ca pe etichetele cutiilor de lapte să scrie dacă laptele este de import sau nu și dacă a fost folosit lapte praf în procesul de producție. Mai trebuie stabilite doar sancţiunile aplicate celor care nu respectă legislaţia.

Deputații vor ca producătorii să scrie pe etichetă clar din ce ţară provine laptele folosit.

„Vorbim de produs natural românesc, care conţine în totalitate lapte ca materie primă. Dacă bagi înlocuitori lapte praf, nu mai poţi vorbi de produs natural şi vorbeşti de produs românesc făcut în totalitate cu lapte din România şi va scrie pe etichetă. Dacă are lapte din afară nu va mai scrie produs românesc”, a declarat președintele Comisiei de Agricultură, Nini Săpunaru.

Acum, pe etichetele produselor este trecut doar producătorul, nu și țara de proveniență a materiei prime.

Datele Eurostat arată că doar 22 de procente din laptele produs de fermierii români ajunge să fie procesat în fabricile locale. Media europeană e de 92%.

Concret, din cele 4,5 milioane de tone de lapte produse anual în România, doar 880.000 de tone ajung în fabricile din țară. Diferența o reprezintă laptele obținut în micile gospodării, unde există doar două sau trei vaci și care nu mai ajunge pe piață.

Fermierii care obţin câteva zeci de litri zilnic preferă să îşi vândă laptele la oraş. Folosesc site-urile de anunţuri, pentru a obţine un preţ mai bun.

„Încearcă oamenii în disperare de cauză tot felul de forme de promovare, preţul acesta este unul destul de mic. Laptele din import vine puţin mai ieftin pentru fabricanţi”, a explicat vicepreședintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Dorel Secară.

În condiţiile în care preţul laptelui creşte de patru ori de la poarta fermei până pe masa consumatorului, tot mai mulţi crescători de bovine se plâng că afacerea lor este tot mai puţin rentabilă. Procesatorii cumpără un litru de lapte la poarta fermei la un preţ mediu de un leu. În fabrică se adaugă costul de procesare, ambalajul şi analizele. Pe rafturile hipermarketurilor, acelaşi litru de lapte, ajunge la un preţ de patru lei. Magazinele includ în preţ TVA şi alte costuri de promovare, explică reprezentanţii patronatului din industrie.

Proiectul discutat în Camera Deputaţilor ar urma să fie avizat în următoarea lună, după stabilirea sancţiunilor.

„Avem o problemă în Codul penal, scrie că se consideră falsificarea unui produs şi se pedepseşte cu închisoare dacă a produs daune sănătăţii umane. Ori, vine judecătorul şi te intreabă. Dacă ai pus lapte praf şi nu ai spus, a produs o daună sănătăţii umane?”, a spus președintele Comisiei de Agricultură.

În prezent, laptele de import ajuns pe piața din România vine, în special, din Polonia sau Ungaria.

Sursa: DIGI24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ