Eroi ai revoluției, comemorați după… WC! Situație jenantă într-un oraș martir din vestul țării

134

Vechiul monument dedicat eroilor care au fost ucişi în zilele Revoluţiei din Decembrie 1989 a fost abandonat, iar cu timpul a fost distrus. Acum o toaletă ecologică a fost amplasată în faţa lui.

Hunedoara s-a numărat printre oraşele în care zilele răsturnării regimului comunist au adus vărsări de sânge. Lupte aprige cu duşmani necunoscuţi s-au purtat între 22 decembrie 1989 şi 26 decembrie 1989, în zona cele două unităţi militare învecinate de la marginea Hunedoarei, regimentul – U.M. 01933 şi divizionul tehnic – U.M.01852, care au fost atacate cu focuri de armă.

Au căzut victime actelor teroriste maiorul post-mortem Stîngă Ioan Mircea, sublocotenent post-mortem Merticaru Dumitru, sublocotenent post-mortem Cotfas Aurel Marinel, sublocotenent post-mortem Lazăr Rotaru.

Hunedoara a fost declarat oraş martir al Revoluţiei, dar primul monument dedicat eroilor ucişi în timpul evenimentelor din Decembrie 1989 zace în uitare. Monumentul a fost ridicat în incinta fostei unităţi militare de la marginea Hunedoarei, în zona unde în urmă cu 29 de ani au fost ucişi şi răniţi mai mulţi tineri soldaţi. A fost „dezafectat” de mai mulţi ani, informează Primăria Hunedoara, un alt monument dedicat martirilor fiind ridicat în Parcul Tineretului.

Acum, multe dintre plăcile de marmură care îl împodobeau au dispărut sau sunt prăbuşite şi sparte lîngă soclu, în mijlocul unui teren viran, iar o toaletă ecologică a fost aşezată chiar în faţa acestuia, de drumarii care vor reabilita şoseaua Hunedoara – Călan.

Toaleta ecologică va fi mutată din zonă, spun reprezentanţii Primăriei Hunedoara.

Citește mai mult pe adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ