Episcopul Devei și Hunedoarei s-a stins din viață, răpus de COVID-19

92

PS Gurie, Episcop al Devei și Hunedoarei s-a stins din viață, în această dimineață, răpus de coronavirus. El fusese internat la Spitalul Județean din Deva, în stare gravă și era chiar propus pentru un transfer la Târgu Mureș.

Preasfințitul Părinte Gurie, episcop al Devei și Hunedoarei, s-a născut în 31 decembrie 1968, în localitatea Huta – Chiuești, în județul Cluj.

A absolvit Liceul  „Traian Vuia” din Cluj Napoca în anul 1988, a urmat în perioada 1988 – 1992 Seminarul Teologic Craiova, a absolvit în 1996, Facultatea de Teologie din Craiova, cu teza de licență „Misiunea B.O.R. între Prut și Nistru. Reorganizarea Arhiepiscopiei Chișinăului, Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor” , iar apoi Facultatea de Teologie Catolică (Padova, Italia) – cursuri de Teologie sistematică (1996-1997). Au urmat – Institutul de Teologie Pastoral-Misionară (Padova, Italia) – Cursuri de specializare cu lucrarea „Noile mișcări religioase în Biserica Catolică italiană” susținută în februarie 2001; Cursuri de doctorat (1997-2001).

A devenit doctor în teologie cu lucrarea „Ofensiva Noilor Mişcări Religioase şi reversibilitatea secularizării”. A fost profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (titular al catedrei de Teologie Pastorală).

În 2009 a fost ales Episcop al Devei și Hunedoarei.

LĂSAȚI UN MESAJ