Episcopie înghițită de flăcări la Oradea. Turn prăbușit și oameni îngroziți în centru. Video

216

Sediul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, din Piaţa Unirii a fost cuprins, sâmbătă seara, de un incendiu de proporţii catastrofale! Întregul acoperiş al superbei clădiri este învăluit de flăcări gigantice.

Cel care a început să ardă, în jurul orei 21.30, a fost acoperişul Palatului Episcopal, incendiul generând în scurt timp flăcări înalte, astfel că primele echipaje ale pompierilor au încercat să controleze focul folosind autospeciale cu scări.

Sute de orădeni s-au strâns în Piaţa Unirii şi au filmat cu telefoanele mobile incendiul, fiind ţinuţi la distanţă de mai multe echipaje de Poliţie.

Potrivit maiorului Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana, la faţa locului au acționat 50 de pompieri militari. Focul se manifesta pe aproximativ 200 metri pătraţi şi a cuprins tot acoperişul clădirii.

La ora 22.30, unul dintre turnurile clădirii s-a prăbuşit pe strada Episcop Mihai Pavel!

Viceprimarul Mircea Mălan i-a apostrofat pe pompierii că nu merg hidranţii din Piaţa Unirii şi că nu au anunţat societatea Distrigaz să oprească reţeaua de gaze în zonă.

Focul a cuprins mai apoi etajul I al Palatului Episcopal, pe partea dinspre starda Episcop Mihai Pavel.

Incendiul s-a extins apoi la o altă clădire din strada Episcop Mihai Pavel. Pompierii au încercat să limiteze extinderea focului la construcțiile vecine.

La faţa locului au sosit, azi noapte, mai multe echipaje de pompieri. În public se auzeau mai multe voci în public care criticau lipsa de eficienţă a acestora.

Nefiind apă suficientă în reţeaua publică pentru a stăpâni incendiul, pompierii au încercat să tragă apă din Crişul Repede, utilizând o pompă electrică și un furtun.

Ferestrele dinspre Piaţa Unirii încep să cadă una câte una, distruse de foc. Consecinţele incendiului se prefigurează de pe acum uriaşe.

Potrivit şefului UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, până în prezent incendiul nu a făcut victime.

Ora 00.25: Incendiul pare aproape stins. În imaginile filmate cu dronele se vede cum focul a mistuit întregul acoperiş, fixat pe o structură de lemn. Palatul a fost afectat în totalitate şi, cu siguranţă, sunt distrugeri mari şi în incinta clădirii, dar ele vor putea fi cuantificate abia după ce se va putea intra.

Prefectul Ioan Mihaiu dă declaraţii liniştitoare la Digi 24. Nu au fost victime, nu mai există niciun pericol cu incendiul, persoanele evacuate se pot întoarce la casele lor.

Citește mai mult pe ebihoreanul.ro

(foto: Ovi D. Pop)

LĂSAȚI UN MESAJ