Emmanuel Macron s-a instalat oficial la Palatul Elysee! O ceremonie fastuoasă urmată de un traseu pe Champs-Élysées, către Arcul de Triumf

297

François Hollande i-a predat duminică ştafeta lui Emmanuel Macron în funcţia de preşedinte al Franţei în cadrul unei ceremonii oficiale şi a părăsit apoi Palatul Elysee, în aplauzele invitaţilor şi ale mulţimii adunate în faţa reşedinţei prezidenţiale, relatează AFP, conform agerpres.ro.

Emmanuel Macron a fost învestit oficial duminică preşedinte al Franţei, în cadrul unei ceremonii la Palatul Elysee, devenind astfel cel de-al 25-lea preşedinte al Republicii franceze şi cel mai tânăr ales vreodată. Vă reamintim că importanța franței în structura europeană este covârșitoare pentru că este a doua forță economică după Germania. Pe plan mondial, Franța reprezintă a 5-a putere.

„Astăzi, în această duminică, 14 mai, şi în acest moment precis vă preluaţi funcţiile. Vă transmitem cele mai sincere felicitări”, a declarat preşedintele Consiliului Constituţional, Laurent Fabius, după ce a reamintit rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în cadrul cărora Macron a obţinut 66,10% din voturi în faţa contracandidatei Marine Le Pen (Frontul Naţional, 33,90% din voturi).

Ceremonia de astăzi a cuprins şi un traseu pe care Macron l-a parcurs pe Bulevardul Champs Élysées, către Arcul de Triumf, într-un vehicul mai puţin obişnuit pentru paradele oficiale.

Noul şef de stat a fost însoţit de dispozitivul care îi asigură securitatea. Pe de altă parte, comentatori ai postului France 24 au declarat că Macron a ales deliberat vehiculul militar, pentru a-şi arăta solidaritatea cu Forţele Armate, după valul de atentate teroriste dar și pentru a le arăta militarilor francezi că el este comandantul suprem.  Fotografia a fost postată pe pagina de Facebook a AP Images. În schimb, nu toţi preşedinţii Franţei au avut această preferinţă. A tunci când a depus jurămîntul, în urmă cu patru ani, Francois Hollande a parcurs acelaşi traseu într-o maşină obişnuită.

LĂSAȚI UN MESAJ