Emeric Dembroschi, cetățean de onoare al Comunei Dumbrăvița

131

Miercuri, 28 decembrie, de la ora 17:00, în sala de consiliu a primăriei Dumbrăvița, reputatului jucător de fotbal Emeric Dembroschi îi vor fi înmânate placheta și cupa onorifică de premiere ca cetățean de onoare al comunei.
Emeric Dembroschi, născut pe 6 octombrie 1945 la Câmpulung la Tisa, Maramureș, este un fost fotbalist și antrenor român, domiciliat în Dumbrăvița de 18 ani.


Decorat în 2008 cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a de către Președintele României, Emeric Dembroschi a fost desemnat cel mai bun fotbalist român participant la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic 1970. Fost echipier al echipelor Dinamo Bacău și Politehnica Timișoara, el a adunat la nivelul primei divizii fotbalistice a României 386 de apariții și a înscris 108 goluri, 15 apariții și 5 goluri în competițiile europene la nivel de cluburi, respectiv 9 goluri în 27 de partide oficiale în tricoul primei reprezentative. La Mondialul din 1970, într-o grupă cu Brazilia, Anglia și Cehoslovacia, adună 3 selecții și un gol împotriva Braziliei lui Pele, în compania unor coechipieri precum Nicolae Dobrin, Florea Dumitrache, Mircea Lucescu sau Cornel Dinu.

În localitatea natală, Câmpulung la Tisa, i s-a ridicat o statuie de lemn în semn de recunoștință, ziaristul Ilie Dobre a scris o carte despre el „Emeric Dembroschi – Eroul de la Guadalajara”, iar oficialitățile din Mexic aveau în plan să îi ridice o statuie în urma prestațiilor din cadrul Mondialului în care erau gazde.
Locuitor al comunei Dumbrăvița de 18 ani, Emeric Dembroschi este un nume de legendă pentru fotbalul profesionist și o imagine simbol pentru localitatea sa de domiciliu, motiv pentru care este oportună acordarea Titlului de Cetățean de Onoare.

LĂSAȚI UN MESAJ