Eliberarea Timișoarei văzută de artiști

129

Pe holurile sediului Consiliului Județean Timiș tranformate, nu pentru prima dată, în galerie de artă ad-hoc, a avut loc vernisajul expoziţiei de artă plastică intitulată „Timişoara eliberată”, dedicată împlinirii a 300 de ani de la alungarea administrației otomane din oraș.

Pe simezele primitoare au fost prezentate lucrări de cele mai diferite facturi de la grafică, sculptură, pictură, artă decorativă, la fotografie. Acestea sunt munca din ultima vreme a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara. Curatorul expoziţiei, artistul plastic Constantin Catargiu, a reușit o echilibrată selecție a lucrărilor ce au fost cam din toate domeniile de la peisaj, peisaj urban, compoziții istorice sau chiar lucrări de factură abstractă. De asemenea, toate generațiile de creatori au adus câte ceva din opera lor.

Criticul de artă Ioan Szekernyes a scos în evidență contextul istoric complex de la inceputul secolului al XVIII-lea, când oastea condusă de prințul Eugeniu de Savoia a pătruns în Cetatea Timișoarei punând capăt unei stăpâniri otomane de peste 160 de ani. De fapt, actul de atunci a pus pe harta Europei noua provincie a Banatului ce avea să aibă parte de o dezvoltatre fără precedent în istoria modernă a continentului.

Dacă în acel război numeroși eroi au rămas necunoscuți și au dispărut aproape fără urmă merită, măcar la aniversarea tricentenarului, să fie amintiți simbolic în opere de artă. Poate acestea vor rămâne cunoscute peste alte sute de ani.

Expoziția poate fi vizitată până în 19 octombrie la etajul al doilea al Palatului Administrativ de pe bulevardul Revoluției.

LĂSAȚI UN MESAJ