Elevii pot intra fără concurs la Facultatea de Chimie a UPT! Ce trebuie să facă aceștia foto

202

În zilele de 11 – 12 mai a.c., la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului a Universității Politehnica Timișoara se desfășoară cea de-a IX-a ediție a Concursului Național de Chimie „Coriolan Drăgulescu”, eveniment organizat în colaborare cu Liga Studenților Chimiști din Timișoara și Inspectoratul Școlar Județean Timiș.

La competiție și-au anunțat participarea aproape 200 de elevi din toată țara, 37 dintre aceștia fiind din județul Timiș. Concursul construiește un cadru competitiv în care participanții să-și testeze gândirea logico-chimică și să-și evalueze competențele dobândite. Concurenții care se evidențiază cu rezultate foarte bune în urma probei teoretice sunt recompensați cu premii.

Pe lângă componenta competițională a evenimentului, există și o componentă instructivă a cărei rol este de a reda o imagine cât mai clară și cât mai completă a ceea ce înseamnă munca depusă în domeniile vaste ale chimiei.

Deschiderea festivă a evenimentului va avea loc vineri, 11 mai, la ora 17.00, în amfiteatrul A1 al Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, Bd V. Pârvan nr. 6, și va fi urmată de activități realizate în comun de elevi și studenții din Liga Studenților Chimiști din Timișoara: vizitarea facultății, discuții despre ce înseamnă să fii student al Universității Politehnica Timișoara, activități sportive.

Sâmbătă, 12 mai, ora 9:30, în amfiteatrele facultății, se va da startul concursului „Coriolan Drăgulescu”. Primii trei clasați la fiecare specializare vor putea intra fără concurs la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului a UPT. Mai mult chiar, ei vor intra la facultate cu media 10, vor beneficia de bursă de performanță și vor fi scutiți de plata taxei de înscriere. Nu în ultimul rând, vor beneficia și de premiile acordate de organizatorii concursului.

Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, de la ora 15.00. Concursul este un omagiu adus celui ce a fost Academicianul Coriolan Drăgulescu (1907-1977), fondatorul Facultăţii de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului şi primul decan al acesteia. Coriolan Drăgulescu s-a născut la 4 aprilie 1907 în comuna Vărădia, județul Caraș-Severin. Tatăl, învățătorul Ștefan Drăgulescu, i-a fost model și mentor, iar mama, Elena Drăgulescu, casnică, i-a fost exemplu de modestie și comportament social.

A urmat cursurile Liceului „Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara. Și-a dat bacalaureatul în anul 1925, fiind un elev excepțional. A fost student al Universității din Cluj, Facultatea de Știinte, Secția Chimie, obținând licența în anul 1930, cu calificativul foarte bine. După război, s-a stabilit la Timișoara unde a înființat în cadrul Institutului Politehnic din Timișoara, Facultatea de Chimie Industrială, fiind primul decan al acestei facultăți.

Principalele obiective de cercetare ale profesorului au fost în domeniul chimiei anorganice, domeniul chimiei analitice, domeniul tehnologiilor chimice anorganice și domeniul valorificării resurselor minerale autohtone, în special a mineralelor rare și a mineralelor disperse (bismut, beriliu, uraniu ș.a.). A fost membru de onoare al Societății de Chimie Industrială din Paris, din anul 1970.

Academia Româna l-a ales membru corespondent la 12 iulie 1956, a fost președinte al Secției de Științe Chimice între anii 1970 -1977. Activitatea de om de știință a fost recunoscută prin numeroase ordine și distincții, precum Ordinul Muncii (1963), Meritul Științific (1966), titlul de Om de Știință Emerit (1970). A trecut în neființă la 1 iunie 1977 la București.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ