10.2 C
Timișoara
luni 2 octombrie 2023

Egali între egali! Magistrații timișeni amenință statul cu proteste pentru a-și prezerva privilegiile

Începând de miercuri, 20 iunie 2023, Curtea de Apel Timișoara amână toate dosarele aflate pe rolul instanţei, cu unele excepţii, în urma hotărârii luate în cadrul adunării generale de marți, 19 iunie 2023.

În cadrul adunării generale a judecătorilor Curții de Apel Timișoara s-a hotărât cu majoritate de voturi amânarea tuturor dosarelor aflate pe rolul instanței din Timiș, cu excepția urgențelor, ca măsură de protest față de proiectul de lege privind pnsiile de serviciu ale magistraților.

 

Se vor judeca însă dosarele care au ca obiecte în materie civilă, ordonanța președințială, suspendare executare provizorie, răpiri internaționale de copii, plasament, adopții, custodie publică, ordin de protecție, declarare ca indezirabil, iar în materie penală, cauzele de competența instanței de drepturi și libertăți, cele care vizează măsurile preventive și cele referitoare la infracțiuni în privința cărora urmează a se implini termenul de prescripție a răspunderii penale, a anunțat Curtea de Apel Timișoara.

Protestul a început miercuri, 20 iunie 2023.

„În justificarea alegerii acestei forme de protest, judecătorii Curții de Apel Timișoara nu contestă necesitatea unor modificări legislative care să așeze în mod echitabil întreaga construcție legislativă ce reglementează în prezent pensiile lor de serviciu, însă este de dorit ca aceste demersuri să fie urmarea dialogului loial între puterea judecătorească și cea legislativă, pentru găsirea unor rezolvări care respectă predictibilitatea, garanțiile constituționale și demnitatea statutului de judecător.

 

De aceea, judecătorii Curții de Apel Timișoara solicită în mod public ca modificările legislative preconizate cu privire la vârsta de pensionare să creeze premisele unei eșalonări reale și nediscriminatorii între magistrați să nu afecteze drepturile celor aflați în funcție, producând efecte exclusiv în privința judecătorilor recrutați sub imperiul noilor reglementări ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătățirii condițiilor de muncă”, spun magistrații de la Curtea de Apel Timișoara.

Conform evidenței statistice din anul 2022, media anuală efectivă în ce privește încărcătura pe judecător în România este de 644 dosare, în comparație cu media anuală a încărcăturii pe judecător la nivelul Uniunii Europene, de 320 dosare pe judecător.

O altă revendicare vizează stagiul efectiv realizat în alte funcții de specialitate juridică, recunoscute in prezent ca vechime în magistratură, iar cea de-a treia revendicare este legată de introducerea unui impozit suplimentar calculat asupra unei părți din pensia de serviciu care depășeste componenta contributivă, măsură care în opinia celor de la Curtea de Apel constituie în sine o afectare a statutului magistraților.

Sursa: https://adevarul.ro/

Alte subiecte :

Copiii domnului Ion Iliescu

De câteva zile, presa frământă un nou subiect: luarea de mită de care, în aparență, se face vinovat dl Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean...

Înfrățirea între două orașe europene Gera și Timișoara trăiește prin colaborarea concretă a instituțiilor și a oamenilor

La Primăria Municipiului Timișoara a avut loc ceremonia de aniversare a 25 de ani de înfrățire între orașul nostru și Gera (Germania). Evenimentul s-a...

Citește și :