Edilii din Timișoara se iau la trântă cu gripa aviară!

188

Când credeam că nu se mai poate întâmpla nimic rău în iarna asta, în afara zăpezii și a frigului, responsabilii din Primăria Timișoara, ne anunță că nu s-au încheiat toate pericolele. Gripa aviară bunăoară, pândește la orice colț de stradă. Ca atare, edilii iau taurul de coarne și ne explică ce să facem ca să prevenim ”cumplita molimă”.

Într-un comunicat primit la redacție se arată că:

”Având în vedere adresa cu nr. 3177/08.02.2017, transmisă de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor- Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, Serviciul Control Oficial Sănătate Animală (înregistrată la Primăria Municipiului Timişoara sub nr. SC2017-003195/10.02.2017), prin care conform informaţiilor epidemiologice recente primite de la Comisia Europeană şi a mesajelor de alertă ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală, transmise şi prin Nota de Serviciu ANSVSA nr. 6560/ 31.01.2017, ne informează despre confirmarea a 31 focare de gripă aviară de înaltă patogenitate H5N8, la populaţia de păsări domestice şi păsări captive sălbatice (cele mai multe fiind identificate la lebede), respectiv în judeţele Tulcea, Prahova, Mureş, Braşov şi Bacău.

Toate aceste focare au avut ca element comun contactul direct cu păsările sălbatice, aflate pe diferite amenajări hidrologice.

În acest context epidemiologic sub raportul influenţei aviare, se impune aplicarea următoarelor măsuri ce trebuie respectate de către proprietarii de păsări domestice, în vederea reducerii riscului contactului între păsările domestice şi sălbatice:

1. Gripa aviară este o viroză ce afectează păsările, porcii, omul şi alte mamifere;

2. Este interzis accesul tuturor păsărilor domestice şi păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice amenajare hidrologică;

3. Se va evita prin toate mijloacele creşterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii de cazare special amenajate, atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice;

4. Se interzice adăparea păsărilor domestice cu apa din rezervoarele de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice;

5. Se interzice accesul persoanelor străine în locurile de creştere a păsărilor;

6. Se va acorda o atenţie deosebită copiilor, pentru a nu-i lăsa în contact cu păsările;

7. Se recomandă menţinerea separată a găinilor, curcilor, bibilicilor, faţă de gâşte şi raţe, precum şi separarea păsărilor faţă de celelalte mamifere din exploataţie, în special din specia suină;

8. Orice suspiciune de boală sau mortalitate, se anunţă imediat medicului veterinar de liberă practică din zona de competenţă sau D.S.V.S.A. Timiş (tel. 0256-204.911).”

LĂSAȚI UN MESAJ