E.S. Cord Meier – Klodt, la Timişoara: „nu există nimeni în lume care poate fi apărat eficient de astfel de atentate”

282

Acum câteva zile, când toată lumea credea că s-au mai liniștit valurile repetate de lovituri la bazele vieții civilizate, un nou act inuman a avut loc la Londra. Pe un celebru pod peste Tamisa, un descreierat a lovit cu intenție un grup de pietoni. Iar mai apoi a intrat cu mașina în poarta Parlamentului britanic.

Patru oameni au murit și alți 50 au fost răniți în monstruosul atac. Între aceștia și doi români au căzut răniți destul de grav. Ei formează un cuplu și erau plecați într-un city break pentru ziua tânărului Andrei. Partenera a fost aruncată peste balustradă și salvată in extremis din apele reci. Tânăra rănită în atentat se află în continuare în stare gravă, dar au fost înregistrate evoluţii pozitive, a anunţat vineri autoritățile engleze.

Unul din cele mai vechi foruri de exercitare a actului de voință democratică, parlamentul, ce a trecut prin multe secole de istorie dar și de pericole, războaie externe, dar și civile, a fost lovit în ce simbolizează: voința alegătorului. Între victime a căzut la datorie şi un polițist. Nu au trecut foarte mulți ani din timpurile în care polițistul londonez controla ordinea doar cu un fluier și rareori cu un scurt baston de cauciuc. Acum nici ei nu mai impun respectul de altadată. Nimeni nu mai este în siguranță deplină. Civilizația este descoperită și nu se poate apăra decât cu solidaritate.

Tocmai aceste idei le-a exprimat aici, la Timișoara, și E.S. domnul Cord Meier – Klodt ambasadorul Republicii Federale Germania la București.

„Din păcate, tocmai ultimul atentat, cel de la Londra, de zilele trecute, pentru care nu putem decât să ne arătăm compasiunea și solidaritatea cu Marea Britanie, a arătat că nu există nimeni în lume care poate fi apărat eficient de astfel de atentate. Nu există o apărare completă niciodată. De aceea, am convingerea că problemele securității comune trebuie mult mai puternic puse în centrul intereselor noastre europene comune. Sărbătorim în aceste zile aniversarea a 6o de ani de la semnarea tratatelor de la Roma, ale comunității economice europene. Este și o bună ocazie de a decide asupra priorităților pe care vrem să ne bazăm viitoarea Europă. Una din aceste priorități ale interesului nostru comun trebuie să fie tocmai problemele securității interne, dar și a securității granițelor externe. Evenimente ca acesta recent de la Londra sunt acel prilej care ne îmbie să ne apropiem unii de alții și să nu permitem să fim dezbinați”, a declarat ambasadorul german.

LĂSAȚI UN MESAJ