Bacteria E.coli găsită în brânză proaspătă de vaci şi în spinări de pui!

639

Scandalul E.coli: inspectori DSVSA şi DSP au răscolit firme, depozite, chiar şi frigiderele unor persoane, pentru a clarifica de ce s-au îmbolnăvit atâţia copilaşi.

Au fost trimise la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară peste 300 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătăţii: lactate – lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne – carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi de la persoane particulare.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat luni că au fost analizate aproape 200 de eşantione, în care a fost depistată prezenţa E.coli, serogrupul O 26, la:

– o probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul aparţinătorului unui copil: carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective, din judeţul Băcău.
– probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş.

„Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare”, anunţă ANSVSA. Respectiva societate şi-a dat foc la valiză: a fost sistată activitatea în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată, s-a cerut dezinfecţia spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru, personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, se iau probe de lapte, de apă etc.

Ceva-ceva însă nu se leagă… Brânza de vaci e din 22 februarie? Primul copil internat în spitalul Marie Curie, legat de acest scandal, a fost în 31 ianuarie. Ulterior, în perioada 31 ianuarie – 12 februarie, alți 11 copii au fost internați prin transfer în acest spital: nouă din judetul Argers, unul din Craiova si unul din Bucuresti. Unul dintre copii a decedat in 4 februarie, confirmat cu E.coli, comunică MS. Au urmat şi alte internări şi, din păcate, decese…

Ministerul Sănătăţii s-a mărginit să comunice, fără să precizeze că de la brânza de vaci s-au îmbolnăvit atâţi copii: „Inspectorii DSVSA, alături de cei ai DSP, vor verifica tot lanțul de producție al agentului economic unde au fost depistate nereguli. Verificările vor fi extinse la toate capacitățile de producție care s-au aprovizionat cu materie primă de la aceeași sursă”.

LĂSAȚI UN MESAJ