17 C
Timișoara
vineri 13 septembrie 2024

După Polonia, e România! Câte miliarde de dolari a atras țara noastră, ca investiții directe în economie, în ultimii cinci ani

România se află pe locul al doilea în topul investițiilor străine directe în perioada 2018-2023, atrăgând 8,5 miliarde de dolari, potrivit raportului Investment Promotion realizat de Emerging Europe. Polonia a fost cel mai mare beneficiar al investițiilor străine directe, cu aproape 31,6 miliarde de dolari americani, urmată de România și Cehia.

În 2023, țările din Europa emergentă au înregistrat o nouă scădere a investițiilor străine directe (ISD), de la aproape 100,7 miliarde de dolari americani la aproape 88,9 miliarde de dolari americani; o scădere de aproximativ 11,7 %. Deși investițiilor străine directe în 2023 au depășit nivelurile de dinainte de Covid (au fost puțin peste 74,8 miliarde de dolari în 2019), acesta este al doilea an consecutiv în care investițiilor străine directe în regiune au scăzut.

Țările din regiunea Europei emergente care au contracarat tendința și au înregistrat cea mai mare creștere a investițiilor străine directe sunt Ucraina (ca urmare a unei baze scăzute), Lituania și Estonia. Țările cu cea mai mare scădere sunt Slovacia, Azerbaidjan și Ungaria.

Atunci când se iau în considerare investițiile străine directe pe cap de locuitor, Estonia, Lituania și Polonia sunt cele mai performante. România se află pe locul 14.

În ultimii ani, Polonia a devenit un important centru tehnologic, atrăgând firme importante de tehnologie și promovând un ecosistem puternic de start-up-uri. Industria auto din România a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă, devenind un actor esențial pe piața europeană. Din punct de vedere politic, țări precum Estonia și Letonia sunt în fruntea guvernanței digitale, stabilind standarde globale pentru guvernanța electronică și securitatea cibernetică.

Potrivit raportului, din punct de vedere strategic, Europa emergentă ocupă o poziție geopolitică crucială, acționând ca o punte între Europa de Vest și Asia. Acest lucru face din regiune un coridor vital pentru rutele de tranzit comercial și energetic. Țări precum Polonia și România nu sunt doar centrale pentru politicile Uniunii Europene, ci joacă și roluri esențiale în cadrul NATO, contribuind la securitatea și stabilitatea regională.

Sursa: https://economedia.ro/

Alte subiecte :

Citește și :