După greva anunțată de angajații Filarmonicii, directorul instituției reacționează: ”Nu voi încuraja chiulul”

139

Angajații Filarmonicii Banatul din Timișoara au anunțat, săptămâna trecută că vor intra într-un șir de greve. Ei susțin că sunt în conflict cu conducerea și că vor începe un protest printr-o grevă de avertisment și una generală, la începutul lunii octombrie, după cum Banatul azi a scris aici.

Ca drept la replică, dupa anunțul făcut de angajații Filarmonicii, conducerea instituției transmite următoarele:

„Greva declanşată de o parte a angajaţilor Filarmonicii (62 persoane) din totalul de 191 de salariaţi, este “ zice-se”, pentru lipsa Contractului Colectiv de Muncă, document vital pentru reglementarea raporturilor de muncă dintre angajator și angajați.

Dar NU conducerea Filarmonicii Banatul a întrerupt negocierile, ci chiar sindicatul. Iată un exemplu mai jos, un extras din şedinţa de negociere a CCM din data de 20.09.2017. Deci de un an de zile, sindicatul s-a retras UNILATERAL din negocieri, dând vina pe conducerea Filarmonicii, că nu pune la dispozitie diferite contracte.

Iata lista cu unele contracte “VITALE” dorite de sindicat, pentru a negocia CCM-ul. Toate contractele de mai jos, fiind cerute prin avocatul sindicatului.

Ce relevanţă are contractul de management al directorului general, (contract al părţilor, care este confidenţial ) pentru negocierea sindicatelor a CCM ?!

Ce relevanţă au contractele de turneu ale filarmonicii (contracte ale părţilor, care la fel sunt confidenţiale) pentru negocierea CCM? Menţionăm că toate aceste contracte au fost verificate de către Curtea De Conturi, Corpul de Control al Primarului şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, aceste contracte fiind declarate ABSOLUT legale. Acest sindicat, se crede un fel de SUPRA CONTROL, care vrea să verifice tot (din ultimii 3 ani), de la facturi de încălzire, electricitate, salarii (care sunt confidenţiale), contracte licitate pe SEAP, contracte intre parteneri privati şi alte informaţii care NU intra în atribuţiile sindicale, nicăieri în lume!

Legea nr. 467/2006 privind cadrul general de informare şi consultare a angajaţilor:(4) Informaţiile pe care angajatorul sau organizaţia patronală le va pune la dispoziţia delegaţilor sindicali ori a reprezentanţilor angajaţilor, după caz, vor cuprinde date referitoare la:
a) situaţia economico-financiară la zi;
b) situaţia ocupării forţei de muncă, ” Doar atat. NIMIC mai mult ! Bineînţeles, ca sindicatul ne-a reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, care le-a răspuns că NU au dreptate. Apoi sindicatul ne-a dat în judecată, cerând toate contractele în copie tipărită, pentru a le folosi în… “negocierea” CCM-ului.

Dar, iată că prin Sentinţa civilă 1315/05.10.2017 a Tribunalului Timiş şi prin Decizia definitivă a Curţii de Apel Timiş nr. 43/23.01.2018, Sindicatul nu are drept la aceste contracte şi-i este respinsă acţiunea in instanţă !! Ca atare, sindicatul s-a retras din negocierea CCM-ului, incercând să obtină prin grevă ceea ce legal le-a fost refuzat.
Dar, haideti sa vedem si aportul pe scena, in concerte, ale unor lideri de sindicat:
Daca va uitati pe acest tabel o sa vedeti ca acesti reprezentanti ai democratiei sindicale, la aproape jumatate din concertele Filarmonicii Banatul , doar (in perioada 1 Ianuarie -1 iulie 2018) NU au fost prezenti pe scena la concerte.

Asta in ideea ca ei au salarii nete (in mana) intre 800 si 1000 euro pe luna.
CONCLUZII : pentru corecta informare a opiniei publice timisorene si a publicului Filarmonicii Banatul, trebuie sa va spun ca de cand s-a introdus CONDICA de PREZENTA obligatorie, liderii de sindicat au facut in cei doi ani de zile tot ce a fost posibil ca sa denigreze conducerea institutiei . Dar, din 17 reclamatii la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, toate au fost rezolvate in favoarea filarmonicii si nu a sindicalistilor.

Iata ce spune Corpul de Control al Primarului (Acelasi Corp de Control raspunde si sesizarilor, chiar ANONIME depuse la alte entitati de control si indrumare):

Filarmonica Banatul Timisoara este deschisă oricărei iniţiative de continuare a discuţiilor privind CCM, dar niciodată eu personal, nu voi încuraja chiulul şi nu voi semna prezenţa unor oameni care nu sunt la repetiţii. Ar fi pontaj fictiv şi fals în acte publice. Ori, fraţilor singura persoană care răspunde cu libertatea sa şi patrimoniUl (cu averea) este managerul instituţiei şi NU sindicatul. Eu sunt pus să gestionez banul public, al timişoreanului şi NU sunt pus să stau drept în faţa a doar un sfert din angajaţii sindicalişti. Mai ales că au început să vină cereri de renunţare la grevă ! Păcat de minunatul public timişorean, care nu merită nici banderole şi nici şedinţe sindicale pe scenă. Despre denigrarile la adresa mea, inregistrarile (ilegale conf. Legii) si alte acuzatii la persoana mea, nici nu merita sa lE aduc in discutie, mai ales ca de 12 ani de cand conduc filarmonica am 9 evaluari anuale de activitate de nota 10, iar in 2017 am fost numit managerul anului de revista Uniunii Compozitorilor din Romania.

Iar, despre proiectele si sponsorizarile aduse Filarmonicii nu mai vreau sa vorbesc.
Doar asta vara, am adus 12000 de euro (de la prieteni ), bani necesari cazarilor pentru 2 orchestre nationale din Germania si Austria.

Cu pretuire, al dumneavoastra
Ioan Coriolan Garboni Director General Filarmonica Banatul”.

LĂSAȚI UN MESAJ