5.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

După 40 de ani, morga Spitalului Județean din Timișoara intră în normalitate-VIDEO

Morga Spitalului Județean nu a fost renovată de mai bine de patru decenii. Reabilitarea în totalitate a necesitat costuri de  peste 360.000 de euro pentru acest compartiment. Prosectura a intrat în rândul normalității și a normelor europene din cadrul sistemului sanitar. Sălile destinate depozitării sunt singurele care necesită în momentul actual finalizare, în ceea ce privește mobilierul.

Renovarea prosecturii include instalația electrică, instalațiile sanitare, aparatura completă, ventilația, mesele pentru disecție, cântarele, elevatoarele, încăperile de necropsie și îmbălsămare, precum și cele de depozitare. Acest sector al spitalului a fost renovat în totalitate. Finanțarea a fost suportată de către CJT în ceea ce privește reparațiile, modernizarea, schimbările menționate. Consiliul Județean a alocat o sumă de 250.000 de lei, iar Ministerul Sănătății a ajutat cu o sumă de 115.000 de lei pentru aparatura din cadrul prosecturii.

În momentul actual, morga deține zece frigidere speciale și un congelator. Ultima renovare a avut loc aici în 1974, iar pe parcursul anilor s-au mai demarat mici modificări sau ajustări. În acest an a avut parte de prima reabilitare completă. După lungi așteptări din partea personalului responsabil cu prosectura, managerul prof.univ.dr Craina Marius se declară mulțumit de condiția actuală a acestui sector.

”Suntem mândri de cum arată compartimentul de prosectură. Vreau să-i mulțumesc și doamnei profesor Alice Dema, care este șefa laboratorului de anatomie-patologică, și care s-a implicat în realizarea acestui proiect. Doamna profesor a inițiat, a susținut acest proiect și datorită ei, în mare parte morga arată astăzi printre cele mai moderne unități din România. Așa trebuie să arate o morgă civilizată în anul 2016. Acesta este un exemplu demn al unei țări care face parte din Uniunea Europeană. Pozele din trecut arată condițiile mizerabile ale acesteia, unde nu se putea lucra. Este o investiție destul de importantă din punct de vedere financiar. Mai mult decât atât este o înțelegere a necesității că în sistemul sanitar trebuie intervenit masiv din punct de vedere financiar. Asta doar dacă vrem să face într-adevăr pași spre Uniunea Europeană. A fost inadmisibil și incomparabil acest sector, cu câteva luni în urmă. Acum opt luni au început demarările complete, iar la începutul lunii iulie s-a finalizat tot”, a declarat, miercuri, Craina.

Spitalul Județean din Timișoara are la momentul actual mai multe secții aflate în reabilitare, astfel că majoritatea palierelor sunt în șantier. O altă investiție considerabilă a fost în stația de sterilizare, care arăta la fel de deplorabil precum morga. Pentru stația de sterilizare, Consiliul Județean a investit peste 250.000 de lei pentru renovare, iar aparatura a venit prin Ministerul Sănătății. Stația de sterilizare din cadrul Spitalului Județean și de la Casa Austria a fost schimbată în totalitate.

Managerul Craina Marius susține în acest caz că: ”Din punct de vedere financiar spitalul nu își va permite niciodată să facă astfel de reabilitări, fără sprijinul Consiliului Județean și al Ministerului Sănătății. Stația de sterilizare avea zeci de ani vechime și era tot timpul în pericol să cadă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Lugojul azi | Strategii de campanie electorală, pe ultima turnantă, la Lugoj

Alegerile locale bat la ușă și mai toți candidații pentru funcția de primar al municipiului Lugoj au început să-și calculeze sprintul final. Cei trei „mari”...

Salonul Industriei Ușoare, ediție dedicată sărbătorilor pascale

O bună și veche tradiție cerea ca de sărbătorile pascale tot omul gospoar sau măcar copii și tinerii să aibă ceva...

Lucrări Aquatim

Citește și :