Dumitru Prunariu va deveni Cetățean de Onoare al Timișoarei

452

La finele lunii martie, astronautul Dumitru Prunariu primea, la Muzeul Traian Vuia, titlul de Cetățean de Onoare al județului Timiș din partea CJT.

Acum, municipalitatea se gândește să-i ofere aceeași distincție la propunerea directorului Filarmonicii Banatul, Ioan Gârboni.

„Dumitru-Dorin Prunariu este primul și singurul român care a zburat în spațiu. În acest an, România sărbătorește 35 de ani de la primul zbor spațial al unui cosmonaut român.           Dumitru-Dorin Prunariu este o personalitate marcantă a tehnicii și științei românești, legată și apropiată de orașul nostru, fiind un extraordinar promotor pe plan mondial al inventatorului bănățean Traian Vuia. Este preşedinte ales al Filialei Europene a Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (2010, reales în 2014) si al întregii asociații (2011-2014). Este reprezentantul României în Comitetul de Relații Internationale al ESA (2012) și vicepreședinte al comitetului (2014-2016). Prunariu este președintele asociației ROMSPACE – Asociația Română pentru Tehnologii și Industrie Spațiale (2013 -).

Pentru zborul cosmic, Dumitru-Dorin Prunariu a fost distins cu titlul de Erou al R. S. România și Erou al URSS cu Steaua de Aur (1981). A mai fost decorat cu: Medalia Iuri Gagarin a Federaţiei Aeronautice Internaţionale (1982); Medalia de aur Hermann Oberth a Societăţii germane de rachete Hermann Oberth – Wernher von Braun (1984); Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer (2000); Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn pentru militari (2010); Medalia “Pentru merite în explorarea cosmosului” acordată de președintele Federației Ruse (2011); Emblema “Onoarea Armatei Române” acordată de ministrul apărării (2011). Prin urmare, propunem acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Timişoara domnului Dumitru-Dorin Prunariu, în semn de recunoaștere pentru vasta sa activitate ce a condus la promovarea municipiului Timişoara în lume”, se arată în referatul care va ajunge pe masa consilierilor locali.

LĂSAȚI UN MESAJ