22 C
Timișoara
duminică 1 octombrie 2023

Dreptul la Lumină la LIGHT EDU Symposium

Bienala timișoreană de arhitectură – BETA 2016, organizat de către Filiala O.A.R. Timiș are ca o componentă aparte si un eveniment ce precis va suscita mult interes nu doar specialiștilor ci și publicului larg. Se va vorbi, arăta și dezbate despre lumină. Parcă nimic mai potrivit în aceste zile când se vorbește despre Capitala Culturală ce are ca slogan tot lumina.

Simpozionul LIGHT EDU 2016 aduce în Timișoara experți în iluminat de renume internațional pentru a discuta despre importanța educației în domeniu.

Între 3 și 5 octombrie, Timișoara, primul oraș european iluminat electric, va fi gazda unei serii de evenimente dedicate designului de iluminat și explorării experiențelor vizuale stimulate de lumină, desfășurate în cadrul Simpozionului Internațional de Iluminat LIGHT EDU.

Tema simpozionului este DREPTUL LA LUMINĂ, o inițiativă de a revendica iluminatul ca modalitate de a crea o experiență îmbunătățită a spațiului, prin intermediul educației. Tema simpozionului a apărut ca răspuns la contextul local actual, caracterizat mai degrabă prin absența dialogului în negocierea problemelor din domeniul iluminatului și prin gradul redus al conștientizării importanței iluminatului interior și urban. Iluminatul este cea mai rapidă și cea mai directă modalitate de comunicare non-verbală prin care un spațiu poate fi perceput, fiind cel mai important element de design care afectează evaluarea vizuală a unui spațiu. La nivel urban, lumina devine unul dintre cele mai puternice instrumente pentru activarea orașelor pe timp de noapte, având un rol social, cultural și creativ extrem de important.

În consecință, Simpozionul LIGHT EDU inițiază o platformă educațională care să permită schimbul interdisciplinar de informații în domeniul iluminatului architectural și tehnic din România. LIGHT EDU creează cadrul unui dialog susținut pe tema iluminatului, cu scopul de a stimula coagularea unui grup de profesioniști ai designului de iluminat și de a sublinia importanța luminii în percepția și definirea spațiilor. Având în vedere contextul global, prin dezbateri vom încerca să oferim răspunsuri la următoarele întrebări: putem vorbi despre dreptul la lumină?; ce rol are lumina în perceperea spațiului public?; poate educația în domeniul iluminatului să constituie o direcție de studiu aprofundat în școlile de arhitectură din România?

Programul simpozionului cuprinde, alături de cele două zile de dezbateri care vor avea loc în auditoriul Consiliului Județean Timiș în datele de 4-5 octombrie și o selecție de patru expoziții de importanță europeană care documentează intervenții de iluminat în mediul construit, narațiuni despre relația lumină – întuneric și explorări ale percepției luminii și culorii: Color Wheels; The Urban Lightscapes/Social Nightscapes; You Say Light – I Think Shadow; Lumină pentru România. Expuse în cadrul Simpozionului LIGHT EDU la Galeria Fundația Interart TRIADE și Galeria Jecza, expozițiile se vor deschide pe 3 octombrie, ora 18:00 și pot fi vizitate de toți cei interesați până pe 14 octombrie, în intervalul orar 10:00-18:00.

Evenimentul este organizat de Filiala Timiș a Ordinului Arhitecților din România în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, făcând parte din programul official al BETA – bienala timișoreană de arhitectură. Participanții la simpozion îi includ pe următorii specialiști în iluminat: Gustavo Avilés, Lighteam (Mexico City, MX); Colin Ball, BDP (London, UK); Aleksandra Stratimirovici (Stockholm, SE); Jari Vuorinen, Light Design Collective (Helsinki, FI); Elettra Bordornaro, Light Follows Behaviour (London, UK); Don Slater, London School of Economics (London, UK); Rodrigo Muro, KTH (Stockholm, SE); Athanassios Danilof (Athens, GR); Iulian Angheluță, Free Miorița (București, RO).

Toți cei care doresc să se informeze despre complexitatea luminii sunt invitați să participe la aceste evenimente cu intrare liberă.

Pagina de internet a evenimentului este: lightedu.eu

Alte subiecte :

Citește și :