Dr. Virgil Musta explică decesul persoanelor tinere și sănătoase, infectate cu noul coronavirus: „sistem imunitar prea puternic și care distruge propriul organism”

6252

COVID-19 pozitiv. Oameni din lumea întreagă au ajuns să privească acest rezultat ca pe o sentinţă cumplită. Unii neagă existenţa virusului, alţii îşi povestesc experienţa mai mult sau mai puţin traumatizantă de a fi trecut prin boala provocată de acest virus şi câţiva aşteaptă bilanţul zilnic al infectărilor ca pe un reper obligatoriu.

Dr. Virgil Musta a explicat că virusul are încă necunoscute
„Noi trebuie să avem o nouă normalitate”, a spus medicul infecționist
Lumea a stat în loc timp de o lună, iar acum, în multe ţări, inclusiv în România, autorităţile instituie reguli draconice, pe care, în urmă cu doar jumătate de an, le-am fi crezut demne de un scenariu SF. Şi totuşi: la nivel global, din aproape 29 de milioane de oameni infectaţi cu noul coronavirus, 96 la sută au fost declaraţi vindecaţi.

Aşadar, o rată a mortalităţii de 4 procente. Mult mai mică decât în cazul altor boli contagioase. În plus, doar 1 la sută dintre cazurile active sunt grave. Doctorul Virgil Musta, şeful Secţiei de boli infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, a explicat într-o intervenție la Observator cum evoluează pandemia și virusul în România.

„Nu este cazul să ne panicăm, dar trebuie totuși să fim precauți, pentru că acest virus, chiar dacă face parte din coronavirus și marea majoritate din această familie dau forme ușoare de boală, acest virus este un virus nou, cu o patogenitate aparte și la care organismul nu are apărare. Acesta este motiv pentru care apar un număr mare de cazuri, oamenii nu sunt imunizați și nici nu există pe moment posibilitatea de imunizare, decât prin boală. Iar statistica arată 95% de oameni se vindecă, dar din aceștia o parte evoluează în continuare cu sechele, cu probleme pulmonare, sunt dependenți de oxigen și 4-5% decedează. La un număr foarte mare de cazuri, acest număr de decese este mare, și noi trebuie să luptăm ca să prevenim și să nu ajungem în situație în care să avem multe decese și nici cazuri severe care apoi creeze probleme de sănătate și care vor trebui monitorizate și care vor creea costuri suplimentare pentru sistemul de sănătate în viitor”, a declarat Virgil Musta, la Observator.

Începem să ne imunizăm?
„De imunizat, începem să ne imunizăm, din păcate prin boală. Și toți pacienții care au fost internați și cei care nu au fost internați pentru că au făcut forme ușoare sau chiar inaparente, și sunt multe forme inaparente, parte dintre ei se imunizează. Este foarte interesant că nu toți se imunizează și nu știm perioada în care anticorpii pe care i-au făcut în urma bolii sunt protectori. Dar nu pot să spun că virusul este mai patogen sau mai puțin patogen. În schimb, față de debutul pandemiei, noi știm mai multe. Virusul a fost studiat, cunoaștem deja că există două mecanisme prin care acționează, unul inflamator intens și altul de coagulare și astfel am și luat măsuri în acest sens modificând terapia în funcție de noile descoperiri. Chiar recent a apărut un studiu legat de eficiența sau efectul pozitiv al vitamiei D și și noi am introdus în terapia pacienților noștri această medicație ca să urmărim dacă întradevăr rezultate studiului din Spania sunt reale pentru că asta înseamnă că mai puțin dintre pacienții noștri vor ajunge pe secții de Terapie Intensivă”, a explicat şeful Secţiei de boli infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara.

Furtună de citokine, la persoane tinere

„Eu cred că sistemul imunitar trebuie să fie în echilibru. La persoane cu comorbidități, acolo se știe clar, mai ales la cei cu diabet și obezitate, că boala evoluează sever și cu rată mare de deces, dar sunt și persoane puternice, tineri, care fac furtune de citochine, care au un sistem imunitar prea puternic și care distruge propriul organism. Din păcate, am avut în ultimul timp, cazuri de tineri, persoane între 40 și 50 de ani, unii chiar mai tineri, care au decedat prin această furtună de citokine pe care nu am putut să o oprim cu toate mijloacele pe care le avem și credeți-ne, avem la nivelul spitalul nostru, tot ce este mai modern în lume”, a spus specialistul.

Trebuie să avem grijă mai mult de sănătatea noastră

„Noi trebuie să avem o nouă normalitate. Să evaluăm, să vedem ce facem bine, să ne modificăm stilul de viață. În primul rând, ce constatăm: peste 90% dintre cei care fac forme severe și decedează sunt persoane cu comorbidități severe. Și atunci trebuie să avem grijă mai mult de sănătatea noastră, să facem mai mult sport, să mâncăm mai echilibrat, să ducem o viață mai sănătoasă și să avem o educație pentru igienă și pentru sănătate. Apoi, în anumite momente, va trebuie să ne obișnuim cu masca”, a conchis dr. Virgil Musta.
Sursa: observatornews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ