Dr. Ana Maria Vînău: Tratamentul cu aparat dentar, la timpul potrivit, face minuni în dezvoltarea copilului!

2171

În Statele Unite ale Americii, 80% din totalul tratamentelor cu aparat dentar se realizează la copii cu vârste între 6 și 18 ani. Care este situația în România? Cât de important este ca un astfel de tratament să fie realizat la timpul potrivit? Am rugat-o pe dr. Ana Maria Vînău, medic stomatolog pediatru cu supra-specializare în ortodonție și ortopedie dento-facială, să ne vorbească despre necesitatea și soluțiile tratamentelor cu aparat dentar.

Care este cea mai indicată vârstă pentru vizita copilului la medicul ortodont?

Academia Americană de Ortodonție recomandă ca primul consult ortodontic să aibă loc în jurul vârstei de 7 ani, iar această recomandare survine datorită faptului că deja de la această vârstă, copiii încep să aibă dinți permanenți în cavitatea orală.

Acest aspect este extrem de important de reținut de către părinți, pentru a se adresa în timp util unui medic ortodont, astfel încât în urma unui examen clinic de specialitate și pe baza unei radiografii panoramice, medicul să observe tiparul de creștere al copilului din punct de vedere ortodontic. Dacă există vreun dezechilibru, medicul îi comunică parintelui la ce vârstă este cel mai optim să se intervină și cu ce dispozitiv îl poate ajuta pe copil. Ca și medic pedodont, practic ești primul medic dentist care vii în contact cu copilul, iar tu ai posibilitatea să evaluezi nu doar statusul dentar, ci și alte aspect extrem de importante. Dacă nu sunt remarcate la timp, sau sunt omise, acestea îl pot îngrădi pe copil să se dezvolte la potențialul său maxim de creștere.

De multe ori pare doar un moft legat de îmbunătățirea aspectului dinților sau feței copilului, însă necesitatea purtării aparatului dentar nu trebuie nicidecum trecută cu vederea. Aspectele medicale, legate de funcționalitatea și dezvoltarea osoasă corecte, primează întotdeauna.

Aveți și o specializare în parodontologie. Cât de mult ajută un medic ortodont această specializare?

Enorm. Dinții erup din grosimea oaselor maxilare de la o vârstă atât de fragedă și sunt apoi susținuți pe tot parcursul vieții de către prezența țesutului parodontal la interfața cu osul, și a parșilor moi, respectiv gingia, către exterior. Dacă nu îngrijești și nu acorzi importanța cuvenită fiecărei entități, evident că atunci ne aflăm pe o pantă descendentă a longevității dinților în cavitatea noastră orală. Tratamentele ortodontice moderne nu mai sunt limitate de vârsta pacientului. Ele nu se adresează doar copiilor și adolescenților, ci și adulților cu malocluzii deja instalate, iar interdisciplinaritatea dintre cele două specialități joacă un rol esențial în restaurarea sănătății și aspectului plăcut al pacientului, indiferent de vârstă.

Ce înseamnă un tratament ortodontic și la ce vârstă ar trebui să purtăm primul aparat dentar?

Un tratament ortodontic presupune inițial o evaluare cât mai amănunțită atât a stării de sănătate dentară, dar și o evaluare clinică amănunțită a părților moi, a felului cum se dezvoltă oasele maxilare și în ce raport sunt între ele, și nu în ultimul rând o evaluare a practicării unor obiceiuri vicioase care ulterior conduc la instalarea anomaliilor dento-maxilare.

Tocmai din acest motiv este imperios ca primul consult din punct de vedere ortodontic să nu aibă loc mai târziu de vârsta de 7 ani. Ortodonția interceptivă care se adresează copiilor cu vârsta începand de la 3 ani interceptează toate acele obiceiuri vicioase (sugerea degetului, utilizarea suzetei în mod prelungit, ingestia de diverse lichide cu ajutorul biberonului, respirația pe gură/orală, sugerea obrajilor/morsicatio buccarum, scrâșnitul dinților/bruxism, etc.) care practicate în mod repetat duc la dezvoltarea incorectă a adolescentului, și apoi a adultului de mâine care se va confrunta cu reale probleme atât în sfera sănătății dentare, cât și a sănătății generale.

Ne puteți spune care sunt principalele mituri cu care vă confruntați legate de tratamentul cu aparat dentar?

E doar o bucată de silicon – Tratamentul ortodontic interceptiv realizat cu ajutorul unui trainer, care în realitate este un dispozitiv de silicon, îl ajută pe copil încă de la o vârstă fragedă, să nu mai practice acele obiceiuri vicioase care sunt responsabile de apariția dezechilibrelor la nivelul întregii sale cavități orale, dezechilibre care îl îngrădesc să se dezvolte cât mai armonios posibil. Purtat cu conștiinciozitate preț de câteva luni de zile, rezultatele nu vor întârzia să apară, iar ceea ce reușește trainer-ul să trateze, din păcate celelalte aparate ortodontice nu au cum să compenseze în totalitate.

Sunt prea bătrân să mai port aparat dentar – Știu că sună a clișeu, însă vârsta chiar este doar un număr și în ortodonție. Creșterea tot mai mare a cerințelor estetice din cadrul societății, plus preocuparea pentru îmbunătățirea stării noastre de sănătate, motivează tot mai mulți pacienți, indiferent de vârstă, să apeleze la tratamentul ortodontic. Modernizarea aparaturii ortodontice și o estetizare a acestor tratamente prin inovația de soluții cât mai estetice (de tipul bracketsilor care imită culoarea naturală a dinților, a gutierelor invizibile seriate sau utilizarea unei tehnici linguale în care practic te tratezi, dar doar tu și medicul tău știți acest lucru, deoarece bracketsii sunt poziționați pe suprafetele nevăzute ale dinților,) vin in ajutorul pacientului de a lua cât mai mult în considerare ceea ce recomandă medicul ortodont. Evident că înainte de a concepe un plan de tratament complet, fiecare pacient adult trebuie abordat nu doar din punct de vedere ortodontic, interdisciplinaritatea (parodontologia, implantologia, chirurgia și protetica) jucând un rol cheie în succesul tratamentului.

Trebuie să aștept să îi erupă toți dinții permaneți (ai copilului) și apoi punem aparat dentar – Greșit! Deja de la vârsta de 6 ani, copiii prezintă primii molari permaneți în cavitatea orală, molari care joacă un rol extrem de important în dinamica dentară de-a lungul întregii vieți, dar pe care părinții de cele mai multe ori îi confundă cu molari de lapte. La varsta de 7 ani erup incisivii centrali permanenți, iar în funcție de felul cum se poziționează în cursul erupției, și pe baza unei radiografii panoramice, poți evalua orice dezechilibru care va conduce ulterior la instalarea anomaliilor dento-maxilare. Realizarea unei radiografii panoramice la această vârstă este vitală, deoarece cu ajutorul ei putem vedea atât dinții prezenți pe arcade, cât și pe cei permanenți aflați în grosimea oaselor maxilare care urmează să erupă. Ca și medic ortodont, în urma realizării unei analize amănunțite poți să faci o predicție a felului în care se va dezvolta copilul din punct de vedere osos, astfel încât să nu lași anomalia să se instaleze, ci să o preîntâmpini cu ajutorul aparatelor mobile pentru a crea spațiul atât de vital pentru dentiția permanentă. Cu cât tratăm mai devreme, folosindu-ne în același timp și de puseul de creștere al copilului, cu atât rezultatele sunt mai spectaculoase, stabile în timp, iar pacientul se poate bucura de o sănătate și funcționalitate dentară optimă.

Copilul meu nu cred că va reuși să poarte aparatul dentar – Este adevărat că odată cu purtarea unui aparat dentar intervine și disciplina, însă ce trebuie să înțeleagă părintele este faptul că tratamentul presupune un angajament de echipă, echipă formată din medic-părinte-copil. Copilul acceptă tratamentul de cele mai multe ori fie în mod pasiv, „că așa zice mama sau tata”, fie este entuziasmat de aflarea acestei vesti pentru că și alți prieteni/colegi poartă aparat. Însă investiția și beneficiile pe termen lung ale unui tratament ortodontic complet ar trebui să pălească în fața ezitărilor și a nesiguranței prezente adesea la consultație sau chiar la începutul tratamentului. Tocmai din acest motiv, copilul trebuie constant motivat și încurajat să respecte întru totul recomandările medicului ortodont. Doar în acest fel putem obține rezultatele dorite și ajungem mai repede la finalizarea tratamentului. Modernizarea și ingeniozitatea confecționării aparatelor destinate copiilor ne permite să le putem oferi multe opțiuni în vederea personalizării acestora, astfel încât purtarea lor să fie un proces cât mai ușor de acceptat și îndrăgit de către copii.

Extracțiile dinților sănătoși sunt obligatorii în tratamentul ortodontic?

Dacă situația o impune, din păcate DA. Nici un medic dentist nu extrage dinți de dragul de a-i extrage, ci situația dentară trebuie evaluată atât clinic, dar mai ales cu ajutorul examenelor paraclinice de tipul investigațiilor radiologice, dar și fotografice. Suportul osos este cel care dictează de unde și până unde putem merge cu tratamentul ortodontic pentru a putea alinia corect dinții. Iar ce este capital, ca să îl citez pe Nichita Stănescu, este faptul că unu plus unu fac doi. Dacă dă cu virgulă, se ajunge la compromisuri.

De foarte multe ori dacă alegem să facem compromisuri de ordin estetic în detrimentul părții funcționale, realitatea arată ca situatia este nefavorabila pacientului, iar rezultatul oținut nu doar că este instabil în timp, însă poate crea reale probleme din punct de vedere al sănătății dentare (leziuni carioase interdentare, abrazii și fisuri patologice), parodontale (îngreunează măsurile de realizare a unei igiene dentare corecte, recesii gingivale), și nu în ultimul rând articulația temporo-mandibulară suferă modificări cu caracter ireversibil.

Pentru ca un copil care prezintă încă din dentiția temporară înghesuiri dentare să nu ajungă un adolescent sau adult care să necesite extracția de dinți permanenți sănătoși pentru a-i putea alinia cât mai corect pe cei rămași, trebuie consultat cât mai devreme de către un medic specialist. Cu ajutorul aparatelor mobile putem acționa din punct de vedere ortopedic și astfel câștigăm spațiul necesar erupției tuturor dinților pe arcadele maxilare.

Sunteți un medic foarte iubit și recomandat. Cum ați făcut trecerea de la o specialitate la alta?

Mi-a fost foarte ușor, deoarece deși pedodonția am încercat, și consider că am și reușit să o practic la standarde cât mai înalte, ortodonția culminează prin a-l putea ajuta pe copil să se dezvolte cât mai armonios și frumos din punct de vedere dentar, astfel încât să aduc un aport semnificativ în ceea ce privește stima lui de sine și curajul de a zâmbi întotdeauna gândindu-se la viitorul său. Consider că în cadrul specialității de ortodonție ar trebui să se efectueze mult mai multe stagii de pedodonție, deoarece după ce ai ținut sub observație un copil în plin proces de dezvoltare și ai observat dinamica lui dentară, îți este mult mai ușor să anticipezi și să gestionezi felul cum vrei să evolueze situația lui dentară, astfel încât să ții cont în egală măsura atât de aspectul estetic, cât și de cel funcțional. Sănătatea, dar și un aspect cât mai plăcut sunt două coordonate esențiale care definesc calitatea vieții oricărui individ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.