Dozele de vaccin Moderna au ajuns în România, prin vama Nădlac II VIDEO

22

Prima tranșă de 14.000 de doze de vaccin Moderna a ajuns în România. Transportul a trecut, marți seara, vama Nădlac II și a fost asigurat de firma producătoare. Dozele vor ajunge la București și vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoaresă fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.

Serul se poate stoca pe termen lung la -20 grade. Poate fi ținut astfel 30 de zile. Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vărsta de peste 18 ani. Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%.

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi.

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu.

LĂSAȚI UN MESAJ