Dovleacul uriaș de la Kikinda atinge un nou record

503

Toamna a fost întotdeauna un sezon al bilanțurilor mai cu seamă în domeniul agriculturii. După un an de trudă, deloc simplă, cei ce au interese în lucrarea pământului trag o linie imaginară și fac o sumă foarte concretă a tot ce au investit și ce a rezultat. Totul este însoșit de bucuria revederii cu prieteni, distracție și petreceri cu tot ce au la îndemână.

Aiurea prin Europa și prin lume se organizează tot felul de festivaluri și setrbări de toamnă. Unii ca prin peninsula iberică din surplusul muncii lor încing mari bătălii impotriva „dușmanilor” de ocazie cu ce altă muniție decât cea avută la îndemână adică tomatele cât mai coapte. La fel în alte comunități bătălia are loc cu portocale devenite de nevoie obuze.

Bănățenii sunt mult mai cumpătați. Nu irosesc roadele câmpului. Ei se întrec în povestiri, distracție, muzică concursuri mai pașnice de la fotbal, volei sau de jocuri pentru copii. De asemenea gospodinele se întrec în cele mai felurite bucate. Dacă suntem la Chichinda Mare sigur că totul se circumscrie legumei de bază a zonei. Anume ludaia. Pentru cine nu știe ori este din alte zone e musai de știut că ludaia bănățeană din Serbia este cea mai mare, frumoasă și gustoasă legumă. Tot ca un fel de dovleac dar mult mai fain!

Din ludaie se poate face cam orice. Mâncăruri gustoase, supe cremă sau ciorbe. Dacă tai felii generoase și le pui la cuptor cu ceva țucăr (zahăr) și alte mirodenii ( de obicei scorțișoară) obții unul din cele mai minunate deserturi ce te aruncă direct în amintirile copilăriei. Dar cel mai cel desert este plăcinta cu ludaie. Pentru cunoscători nu are rival. O fi ștrudelul cu mere ceva de ai vrea să te lingi pe degete. Dar te oprește buna creștere. Dar pentru cel cu dovleac galben ca aurul treci peste conveniențe sau ultimele urme de rușine și chiar te lingi pe degete chiar și în public fără teamă de oprobiul celor simandicoși. De fapt și ei se ling dar nu recunosc!

Se mai fac diverse preparate și din semințele dovleacului la fel de gustoase. Pentru a convinge pe cei neîncrezători o echipă de tineri meșteri berari au scos în centrul orașului un stand cu bere aromată cu dovleac. Și întradevăr reste foarte gustoasă și aromată bună de stins setea după o zi destul de călduroasă ca în plină vară.

De peste 30 de toamne autoritățile locale din Kikinda au ridicat umila lor legumă galbenă la rang de status simbol. Oricine trebuie să poarte ceva portocaliu ca miezul de ludaie ori că este o pălărie sau cravată ori măcar o mică insignă.

Ca să dovedească că fac totul foarte serios (chiar și distracția) sala mare de festivități a Primăriei din Kikinda vecină cu noi a fost arhiplină de oaspeți veniți din toate colțurile lumii. Până și ambasadori ai unor țări pietene ca Mexic, Cuba, Indonezia ori Croația au fost de față la cuvântul de bun venit al primarului.

La cele două scene a fost înghesuială de public și de artiști. De la formații ai celor mai mici de la școli și grădinițe până la soliști consacrați nu a lipsit nimic. Festivalul ludăii din KIkinda este realmente un mare târg cu orice și pentru oricine dar parcă ceva mai elegant și mai lipsit de kitschul banal de pe la noi. Cei curioși au putut vedea în curtea muzeului o replică imensă a scheletului de mamut ce este simbolul orașului. A mai fost ridicat și un mamut din baloți de paie pentru încântarea celor mici. Iar cei ce au avut mai mult timp la dispoziție au urcat treptele muzeului unde au putut admira printre exponate rămășițele reale ale mamutului Kika conservate într-o cameră anume.

Nostalgicii muzicii pop dance au așteptat răbdători concertul divei Dragana Mirkovic ce făcea furori și în țara noastră cu ceva ani în urmă. În Serbia este la fel de apreciată și acum.

Dar cel mai așteptat moment s-a derulat în după ameaza de sâmbătă cînd au fost cântăriți și omologați cei mai lungi și cei mai grei dovleci înscriși în concurs. Dacă la lungime premiul a fost atribuit unei ludăi lungi de peste trei metri nici la greutate nu s-a stat rău. A fost depășit recordul anilor trecuți cu un monstru de peste 600 de kilograme. nici următoarele cinci poziții nu au fost cu mult mai mici. A fost cea mai concretă dovadă că a fost un deosebir de bun pentru agricultură în ciuda vremii foarte capricioase cu călduri exagerate și secete prelungite.

Petrecerea continuă și azi, duminică, iar de luni se reîncep pregătirile pentru ediția de anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.