17.2 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Două Politehnici, o singură aniversare!

De 95 de ani fotbalul din Timișoara înseamnă un singur nume: Poli. Într-o zi de 4 decembrie 1921, la Universitatea Politehnica lua naștere clubul sportiv. Asta în condițiile în care activitățile sportive existau deja la instituția de învățământ, după câte se pare echipa fiind înscrisă din acea toamnă în Campionatul Districtual. Clubul studențesc s-a născut într-o perioadă în care fotbalul timișorean și cel românesc era dominat de titrata Chinezul. Multipla campioană era regina anilor 20 și atrăgea toată atenția și principalele resurse din oraș. În schimb Poli a câștigat simpatie ca echipă studențească dar și pentru că era văzută ca una dintre echipele românești ale orașului spre deosebire de Chinezul, CAMT sau RGMT.

După perioada Chinezului, Poli a rămas din nou în umbră pentru că a venit epoca Ripensiei. Abia după al doilea Război Mondial alb-negrii au râvnit serios pentru postura de echipa numărul 1 a orașului într-un duel spectaculos cu CFR Timișoara. Din 1960 clubul a adoptat culorile mult iubite în Banat, alb-violetul. Poli își câștigase deja locul în inima bănățenilor fie că juca în A sau în B.

Anul 2016 găsește două Politehnici în oraș. Ambele se consideră urmașele de drept ale clubului studențesc înființat în 1921 și au scindat în două tabere susținătorii violeților. Pe de o parte o avem pe ACS Poli, clubul din Liga I. Echipa condusă de Ionuț Popa a părut bufonul campionatului cu un pasiv de -14 puncte în vară, atunci când bancurile și poantele cu ACS erau la mare modă… Încet și sigur, Scutaru&Co au adunat punct cu punct și nu doar că au anulat penalizarea dar au scăpat duminică de ultima poziție. Timișorenii au învins campioana Astra Giurgiu cu 2-0 în etapa din week-end și, cu 4 puncte, au băgat-o în coada clasamentului pe ASA Târgu Mureș.

Până la vacanța de iarnă, ACS-ul mai are destule confruntări din care să adune puncte și să reducă ecartul față de grupul din față. Mai e și un duel cu CS Afumați din optimile de finală ale Cupei României, în condițiile în care echipa este deja calificată în semifinalele Cupei Ligii.

asu-poli

Un eșalon mai jos o regăsim pe ASU Politehnica, grupare al cărui proiect se bucură de sprijinul și de implicarea suporterilor. Un model ideal pentru orice club românesc a cărui viabilitate în eșaloanele superioare rămâne să fie dovedită. Porniți din liga a cincea pe scheletul unei echipe a UPT-ului, violeții au urcat încet treptele și au ajuns în liga secundă, unde logistica și necesitățile unei echipe sunt altele. „Băieții în ghete” au acuzat din plin șocul cu Liga a 2-a, lucru ce se reflectă și în clasament. ASU este prima deasupra liniei retrogradării la jumătatea campionatului. Duminică vor sărbători ziua lui Poli pe teren, la Târgoviște, contra Chindiei, în prima rundă a returului.

Trist este că, la 95 de ani de la nașterea Politehnicii, niciuna dintre cele două echipe nu mai reușește să umple tribunele arenei Dan Păltinișanu. Audiențele de 2.000 de spectatori reprezintă rețeta ambelor grupări. Fie pentru că timișorenii și bănățenii și-au pierdut interesul față de decăzutul fotbal românesc, fie că niciuna dintre echipa nu îi reprezintă. Pentru că sigur dragostea față de Poli nu moare!

 

Alte subiecte :

Primarii PNL din Timiș, pe cale de a se consola cu noua situație politică

Primarii PNL din Timiș care l-au susținut pe Alin Nica se pregătesc să se regrupeze în spatele președintelui interimar al filialei, Vasile Blaga. Deocamdată...

Două evenimente la care sunt așteptați iubitorii de muzică și poezie

Walter Ghicolescu va concerta pentru prima dată în Timișoara vineri, 29 martie la ora 20, la Porto Arte, sau „Vaporu” cum mai este cunoscut...

Citește și :