Donațiile făcute la Biserică nu i-au scutit pe foști și actuali demnitari de problemele cu justiția. FOTO

1238

Vizitatorii sau pelerinii care trec pe la Mănăstirea ”Izvorul lui Miron” din Românești, județul Timiș, supranumită ”Voronețul Banatului” remarcă faptul că biserica Sfântului Lăcaș nu are clopote în turlă. Nici nu cred că ar suporta greutatea celor patru clopote aflate în curte, în imediata vecinătate a bisericii.

Clopotul lui Iliescu 2Puțini dintre cei care trec să se roage la Mănăstirea de la Românești și văd clopotele din curte știu că două dintre ele au fost donate, în urmă cu aproape 13 ani, de demnitari cu rang înalt în ierarhia politică din România, unul dintre ei chiar ”liber–cugetător” cum se declara când era întrebat dacă crede în Dumnezeu. Nu e greu de ghicit că vorbim despre fostul președinte, Ion Iliescu, probabil legat de meleagurile timișene și de bănățeni din vremea în care era secretar pe probleme de cultură la Timișoara. Pioșenia târzie nu l-a scutit pe Ion Iliescu să fie urmărit penal în în recent redeschisul dosar al Mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Clopotul lui Nastase 1Nici fostul premier Adrian Năstase nu s-a lăsat mai prejos față de Ion Iliescu și a donat un alt clopot pentru Mănăstirea de la Românești, în tandem cu cel prezidențial, la fel de mare și probabil executat de același meseriaș, pentru că cele două par identice și sigur sună la fel. Nici dania făcută bisericii de fostul premier nu l-a făcut pe acesta intangibil. Mai mult, Adrian Năstase a executat și aproape 8 luni de închisoare, condamnat pentru șantaj și luare de mită.

Clopotul lui Bojin 1În fine, un al treilea clopot a fost donat Mănăstirii de la Românești de actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin și de familia sa. Cunoscut ca un om credincios, care face deseori gesturi caritabile sau ajută biserica atunci când este nevoie, Bojin a ținut cont de rangul lui Iliescu și Năstase și a comandat un clopot ceva mai modest decât cele donate de cei doi. Ca să vezi coincidență, Bojin are și el probleme cu justiția, pentru că a fost trimis în judecată, la sfârșitul anului trecut, sub acuzația de abuz în serviciu.

Ca orice donație, clopotele oferite Mănăstirii de la Românești sunt bine venite și își fac treaba, chiar dacă – pentru un necunoscător – par a rugini în curte. Ele sunt trase pentru a chema credincioșii din localitate la slujbe. Credința nu trebuie să aibă culoare politică.

LĂSAȚI UN MESAJ