1.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Dominic Fritz anunță că ,,ridică locurile de parcare ale privilegiaților din zona centrală a Timișoarei”


Primarul spune că, în pofida unor mesaje de avertizare venite din partea unor personaje sus-puse, a decis să reintroducă principiul că legile locale acționează la fel pentru toți, fără privilegii alocate în baza demnităților publice. Astfel încât, primăria va urmări ca un număr de aproximativ 250 de parcări din zona centrală a Timișoarei să fie eliminate.


„Ale cui sunt locurile de parcare din Timișoara? Zilele astea, ridicăm rezervarea privilegiată a aproape 250 de locuri de parcare și le redăm cetățenilor.
Când am făcut dezbaterile publice despre noul regulament de parcare, a fost un mesaj pe care mulți cetățeni l-au transmis cu insistență: să nu mai fie jumătate din centru blocat de parcări preferențiale, rezervate non-stop pentru tot felul de instituții, organizații și firme.
În anii trecuți s-a găsit un tertip prin care anumiți privilegiați au putut să-și asigure locuri de parcare pe domeniul public. Cu indicatoare, cu tot. Pe gratis, bineînțeles. Era perioada în care Comisia de Circulație, cea care decidea aceste rezervări, era controlată de anumiți funcționari publici din Primărie. Trebuia să cunoști persoana potrivită și se rezolva.
Exemplele unde s-au dat aceste locuri de parcare gratuite și rezervate, sunt aberante: instituții cu câțiva angajați, fără relație cu publicul și peste 20 de locuri de parcare rezervate. Cofetărie, punct farmaceutic, grădinițe sau licee. Sunt școli centrale care aveau 26-28 de locuri de parcare rezervate, fiecare. Și chiar o redacție de ziar care avea 6 locuri rezervate gratuit, 24/7.
Bineînțeles că există cazuri în care este necesar ca un număr limitat de locuri de parcare să fie rezervate pentru a asigura accesul la anumite servicii publice. Dar aceste excepții nu trebuie să ducă la un sistem de trocuri și favoruri pe bază de pile și relații. Domeniul public trebuie să fie pentru toți și regulile să se aplice tuturor.
Unii m-au întrebat de ce risc, pentru câteva locuri de parcare, să atrag furia unora dintre cei mai respectați și influenți oameni din oraș. Și da, adevărul este că s-au dat telefoane și mesaje, că s-au supărat chiar și unii prieteni pe mine. Poate chiar “va fi scandal”, cum m-a amenințat unul.

Dar sunt convins că nu există altă cale, dacă vrem să trăim într-un oraș care se respectă pe sine însuși. Pentru că România suferă de o normalitate bolnavă a privilegiilor la care au acces doar unii dintre noi. E o boală care crește nepotismul și corupția din instituțiile publice. Iar ca să ne vindecăm, trebuie să începem și de la locurile de parcare. Facem bine Timișoara.”

Alte subiecte :

Citește și :