Doi medici timișoreni scriu despre ortopedia din România într-o revistă internațională de top

647

International Orthopaedics, revista Societății Internaționale de Chirurgie Ortopedică și Traumatologie, publicație a grupului Springer, probabil cel mai important editor de cărți și publicații dedicate științelor, găzduiește, în paginile celui mai recent număr al său, un generos eseu dedicat „Începuturilor ortopediei din România”, semnat de doi cunoscuți medici timișoreni: Dan V. Poenaru și Manuel D. Oprea.

Eseul, bogat ilustrat și bine documentat, a apărut în limba engleză și aduce în atenția cititorilor debuturile ortopediei din țara noastră, la începutul secolului XIX, care au fost sub influența benefică a doctorului Carol Davila, medicul-șef al Armatei Române și directorul Spitalului Militar din București. Cei doi autori pun în prim-plan nume care au dat contat în ortopedia de la noi și care, în contextul medical internațional din vremea în care și-au desfășurat activitatea, au căutat să facă joncțiunile necesare între medicina de aici și cea performantă, din țările dezvoltate ale Europei. Carol Bünger, Grigore Romniceanu, George Assaky, Constantin Dumitrescu-Severeanu, Ernest Juvara, Themistocles Glück, Ioan Ghiulamila, Ion (Iancu) Jianu, Theodor I. Firica , Alexandru D. Radulescu sunt câțiva dintre medicii care au contat și contează în istoria ortopediei românești și europene.

“E important să apară un astfel de articol în anul Centenarului, în anul în care sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, mai ales că este vorba despre o prestigioasă publicație a lumii medicale. Ortopedia românească a adus un plus de valoare în cea internațională, am avut și avem medici de excepție, trebuie să se știe despre ei și despre importantul lor rol, ca profesioniști ai actului medical”, ne-a declarant profesorul timișorean Dan V. Poenaru.

LĂSAȚI UN MESAJ