Documentul care o contrazice pe Herta Muller, în scandalul cu Uniunea Scriitorilor din România

349

După ce scriitoarea din Banat, Herta Muller, a declarat pentru HotNews.ro că suspendarea sa din Uniunea Scriitorilor este un „teatru absurd” și că nu știa că face parte din aceasta asociație, conducerea a ținut să facă publice documentele care atestă, fără dubiu, că autoarea însăși a făcut în urmă cu mulți ani solicitarea de a fi membră a Uniunii.

Iată cererea scrisă de Herta Muller, în anul 1985:

1. Cerere olografa

”Glumiți? Nu știam că fac parte din Uniunea Scriitorilor din România. Nu m-a intrebat nimeni dacă vreau să fac parte din Uniune şi nimeni nu m-a anunţat că sunt membru. Când s-o fi întâmplat asta? Și nu am primit niciodată vreo cerere să plătesc cotizaţia.”

Herta Muller a declarat pentru HotNews.ro că atunci „când locuiam în România, 1985 sau 1986, trebuia să fiu admisă în Uniune. Am făcut demersurile depinzând de William Totok. Dar cum el nu a fost admis, nu m-am alăturat nici eu. De atunci, nu am mai avut niciun contact cu această organizație. Și nici nu mi-am exprimat intenția de a deveni membru al acestei organizații”, a spus scriitoarea.

Marian Odangiu, președintele Filialei din Timișoara a Uniunii Scriitorilor România, este cel care a ținut să facă publică cererea scriitoarei bănățene.

Amintim că scriitoarea Herta Muller, laureată cu premiul Nobel pentru Literatură în 2009, a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor din România pentru că nu și-a plătit cotizația de 150 de lei pe an, a confirmat marti, pentru HotNews.ro, președintele USR, Nicolae Manolescu. Informația a fost publicată inițial de Libertatea. „Este suspendată, asta înseamnă că nu are drept de vot, atâta tot. În rest ea este membră”, a spus Manolescu. În prezent, se desfășoară alegerile pentru poziția de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, iar Herta Muller „nici nu a venit la alegeri, acum o săptămână”, a adăugat Manolescu.

LĂSAȚI UN MESAJ