Doar 5 partide vor intra în Parlament, potrivit ultimului sondaj de opinie

1500

Potrivit ultimului sondaj de opinie dat publicităţii, realizat de CIADO România, doar 5 partide vor intra în Parlament după alegerile din 11 decembrie: PSD, PNL, ALDE, USR și UDMR. Lor li se vor adăuga cei 18 reprezentanți ai minorităților naționale alta decât cea maghiară.

Cercetarea CIADO România a fost realizată în perioada 6 octombrie – 30 octombrie, un sondaj de opinie în principalele judeţe reprezentative, pentru fiecare regiune istorică (Moldova + Dobrogea), (Transilvania + Banat), ( Muntenia + Oltenia). Judeţele participante: Iaşi, Neamţ, Bacău, Galaţi, Constanţa, Braşov, Cluj, Bihor, Timiş, Vâlcea, Dolj, Bucureşti.

La sondaj a participat un eşantion reprezentativ de 1500 intervievaţi direct (4500 intervievaţi total), pentru fiecare calup de regiuni, cu vârste cuprinse între 18 – 60 ani. Intenţia de prezenţă la vot/media naţionala 38%. Interviurile au fost realizate direct cu subiecţii participanţi la Programul naţional cultural “Artă Contra Drog” . Sondajul s-a axat pe principalele 7 forţe politice. Marja de eroare 3%.

La întrebarea privind intenţia de vot, pe partide, răspunsurile au fost următoarele:

PSD 44,6 %

PNL 29,3 %

ALDE 6,5 %

USR 5,7 %

UDMR 5,2 %

PMP 4,9 %

PRU 2,5 %

În ceea ce priveşte formula de guvernare agreată pentru următorii 4 ani, răspunsurile au fost:

PSD + ALDE – 58 %

PNL + USR – 42 %

Nu au fost luate în calcul răspunsurile nu ştiu/ nu mă interesează, ce reprezinta 28 % din totalul răspunsurilor.

Concluzii:

Probabilitatea ca PSD să obţină un scor sub 45 % ca urmare a redistribuirii, indiferent de ce se întâmplă în partid sau cu liderii, este aproape nulă.

PSD şi ALDE câştigă voturi din partea electoratului nemulţumit de PNL, în zona tradiţional de dreapta (Banat, Transilvania ) în detrimental PNL şi USR.

USR are un trend ascendent în centrele universitare, dar pierde în zona rurală şi oraşe mici.

PMP, în pofida prezenţei active a ex-preşedintelui României, Traian Băsescu, nu reuşeşte să convingă electoratul, fapt pentru care doar prin redistribuire poate accede în Parlament.

Problemele majore identificate în rândul populaţiei: sărăcia, taxele, impozitele, corupţia, violenţa crescută, creditele bancare, nesiguranţa zilei de mâine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.